Попис испочетка, на новим обрасцима

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић критиковао је данас захтјев Фонда солидарности Републике Српске за попуњавање новог обрасца за поплављене стамбене објекте и најавио да ће објашњење о томе затражити од премијера Српске Жељке Цвијановић, која је на челу Упраног одбора Фонда.

Република Српска 24.06.2014 | 19:18
Попис испочетка, на новим обрасцима

Мићић је рекао новинарима да би нови образац за 9.500 већ пописаних поплављених објеката у Бијељини захтијевао ангажовање вјештака и да би тај посао трајао најмање три мјесеца.

Као да ситуација након поплава у Републици Српској није била довољно тешка, па је треба додатно отежати; појавила се нова компликација око процедуре већ обављеног пописа поплављених домаћинстава. Након што је тај посао приведен крају, из Владе РС стигао је захтјев о новом поступку, који су пописивачи наводно требали примјенити уз неке друге обрасце, потпуно другачије од оних који су кориштени за прављење спискова процјењене штете.

Шеф штаба за ванредне ситуације града Бијељина Мићо Мићић, позвао је данас надлежне из Владе РС да одговоре зашто Комисија за процјену штете из Бијељине није била позвана на обуку о новом начину пописа, који је одржан прошле седмице и објасне постојање могућности да за 3 мјесеца буде одложено добијање новчане накнаде, односно ваучера у вриједности од 5.000 КМ.

Након велике поплаве и усред проблема које је направила у Семберији, тешкој ситуацији се изгледа не назире крај, него само додатна отежавања, компликације и потпуно необјашњиви захтјеви о новом начињу провођења већ обављених процедура. Обрасци уз које је попис обављен нису требали бити такви већ попуњени, него неки други, сазнајемо данас.

Процес пописа штете требао је бити обављен према правилнику из 2004. године, а то подразумјева ангажман овлаштених судских вјештака грађевинске струке.

"Ако би они то радили, треба им сат времена по обрасцу. Ако раде по обрасцу сат времена, требаће им 3 мјесеца да то ураде, а сви који постоје у Бијељини не могу то урадити ни за три мјесеца", рекао је Мићић.

Док од Владе РС чекају објашњење о новим обрасцима и о томе што нису позвани на обуку о начину пописа, у бијељинском Штабу за ванредне ситуације настављају координацију расподјеле куваних оброка, којих ће од данас бити укупно 1.700 на пунктовима и активности око сузбијања комараца, које ће од данас бити провођене.

"Потребно нам је за храну 150 кг меса дневно, а то сами купујемо", каже Мићић, истичући да је још добро дошла свака помоћ за угрожено становништво.

Јуче су из Анкаре стигла два шлепера хуманитарне помоћи, углавном намјештаја, пријеко потребног људима, који уз нове проблеме покушавају пребродити тешке посљедице катастрофалне поплаве.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ка-тић

24.06.2014 10:15

Жељка Цвијановић,најближа сарадница Милорада Додика, на челу управног одбора фонда солидарности, ту је криминал загарантован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

24.06.2014 10:16

Па да ли је могуће... Има ли ико паметан тамо да убрза нешто, докле са брљањима, успоравањима? Ако не можете помоћи у правом смислу ријечи, не одмажите! Не можете на вријеме направити насипе, не можете на вријеме дати људима новац да реновирају оно што су кривицом власти РС изгубили! Бјежите дјецо одавде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

24.06.2014 10:20

Стрпите се јос мало само док стигне помоц од "братске" Русије и "великог" пријатељ Израела

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

24.06.2014 10:20

Да ли це уопсте људи добити те тзв.картице? Ово је тузно прво пресинг Зељке на Скупстину да се позури, да народ цека, сваки дан вазан, а сад нови попис,па јел то нормално??? Јадан народ са њима оваквима, сами це морати све као сто обицно буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитан

24.06.2014 10:58

Људи моји драги, маните се помоци од ње нема ниста. Ангазујте се око прављења нових насипа јер це нас свака наредна поплава унистити горе од ове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алан форд

24.06.2014 15:27

Отишла кончита у Америку, примио је замислите ОБРАД КЕСИЋ-аналитичар, ха, ха, ха, ја тешке шпрдње, могла се чут с њим и преко скајпа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

поплављени

24.06.2014 15:39

Нека та банда доведе и своју комисију из Бањалуке. Само да се то да, да свијет ради, да имамо гдје да зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала

24.06.2014 17:59

Ееее зивоте сто нам је дрзава. Е моја семберијо од кога се надас, проблем је сто ниси у бањалуци, добилаби све. Ово је срамота народ нема гдје да спава а зеља отисла у америку. ПРОБЛЕМ ЈЕ У ТОМЕ СТО ЈЕ СЕМБЕРИЈА ТРН У ОКУ ПРЕСЕДНИКУ И ОНИМА КОЈИ СУ НА ЊЕГОВОЈ СТРАНИ. Није ми јасно гдје се денусе оне паре које смо уплацивали на зиро рацуне и салали помоци. Колико је само насих људи у свајцарској то урадило а да за остале дрзаве не говорим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦЦ

24.06.2014 19:53

Мићо немој компликоват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

24.06.2014 20:52

Зар ми не видимо да нас СНСД и камарила на власти хоце унистити.Семберија мора уз СДС и забранити багри да удје у Бијељину.Овај лопов није за нас предсједник нити је ова Влада наса то ваљда постаје јасно сваком у Семберији.Све потезе ове власти треба нотирати доказе скупљати а онда после Октобра све их на суд.Додик је изгубио и код Руса а Амери га немогу видит,у Европи их нико висе не зарезује,а ни једна бивса република их неце ни на разговоре.Ста оцекивати од такве власти? Новца нема ни од дијаспоре и они су сити лоповлука и пљацке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тања

25.06.2014 12:43

иду избори ко презиви ..причаће

ОДГОВОРИТЕ