Путинова посјета Бечу љути ЕУ

Председник Русије Владимир Путин допутоваће по подне у Беч, где ће се састати с државним врхом Аустрије, што је наишло на критику из редова ЕУ.

Свијет 24.06.2014 | 09:52
Путинова посјета Бечу љути ЕУ

Путина ће, уз највише војне и државничке почасти дочекати председник Аустрије Хајнц Фишер, након чега ће имати разговор и са аустријским канцеларом Вернером Фајманом. У програму посете је, такође, обраћање у Привредној комори Беча, и потом полагање венаца на споменик Црвеној армији.

У ЕУ не влада велико одушевљење због посете Путина Аустрији, првој земљи чланици Уније од избијања кризе у Украјини. Тако је шеф шведске дипломатије Карл Билт поручио да његова земља не би позвала Путина због актуелне кризе у Украјини. Он је казао да Путин покушава да унесе поделу у ЕУ, и да то Руси увек чине када су у тешкој ситуацији.

И шеф литванске дипломатије Линас Линкевициус изразио је негодовање позивом Беча Путину да посети Аустрију, рекавши да се ради о покушају Москве да унесе раздор у Унији.

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц одбранио је одлуку Аустрије да реализује посету Путина, истакавши да то тиме председник Фишер није деловао супротно ставу ЕУ, већ да тежи ка тражењу канала за разговоре. Он је поручио да је уверен да ће Фишер у разговору са Путином "наћи јасне речи" у вези са кризом у Украјини.

Већина Аустријанаца подржава одлуку председника Фишера да у званичну посету прими Путина. Чак 58 одсто Аустријанаца, како показује истраживање бечког недељника "Профил", сматра да аустријски политичари треба да приме Путина, а свега 30 одсто је против.

Посета, како је најављено, треба да послужи за даље продубљивање односа Беча и Москве, те ће бити се на дневном реду наћи споразуми из области туризма, науке и привреде, као и медјусобној помоћи у случају елементарних непогода.

Један други споразум, за који Москва тврди да ће бити потписан, је у жижи интересовања међународне заједнице, а он се тиче Јужног тока. Бечки дневник "Стандард" тврди да му је незванично са више страна потврђено да ће током посете Путина бити потписан договор о Јужном току.

Шеф Газпрома Алексеј Милер и председник ОМВ Герхард Ројс су у априлу потписали Писмо о намерама, што је већ изазвало негодовање у многим западним земљама. Аустријској агенцији АПА из ОМВ је поручено да је "веома реално" да споразум о изградњи Јужног тока буде потписан данас. Потписивање ће бити обављено непосредно пред долазак Путина у Беч.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

24.06.2014 12:24

Како Путин уноси раздор када су Аустријанци позвали? Ово је само доказ распадања заједничке политике ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

24.06.2014 15:57

Арап Обама има да уништи ЕУ, горе него Баја Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки_рс

24.06.2014 16:32

Свима у европи је јасно ко је крив за кризу у украјини али то америма несмију да казу.Само у Њемацкој пола милиона ради за Русе па не цуди сто је на слицно негодовање наисао и менандзмент сеиеменса због хитне посјете Москви.

ОДГОВОРИТЕ