Мостови са Хрватском и даље на чекању?

Европска банка за обнову и развој се дефинитивно повукла из пројекта изградње моста код Свилаја на коридору 5ц, чиме су рокови за изградњу тог коридора помјерени на неодређен период, потврдио је Намик Купусовић, координатор пројекта 5ц.

Босна и Херцеговина 24.06.2014 | 09:19
Мостови са Хрватском и даље на чекању?

"ФБиХ је ових десет километара од Свилаја до Оџака уговорила у септембру прошле године и ти радови се изводе. Мост је неопходан да се то споји, а ако се узме у обзир да је од потписа уговора о почетку радова до изградње двије године, онда је јасно да ће све каснити", рекао је Купусовић.

С друге стране, Душан Топић, директор "Аутопутева РС", истакао је да је проблем са мостом код Свилаја поука за радове на мосту код Градишке, с обзиром на то да је ЕБРД изашао из пројекта "Свилај" јер су Хрватска и БиХ имале потешкоћа у вези с избором извођача радова на јавном тендеру.

Топић је рекао да се те грешке не би смјеле поновити при изградњи моста код Градишке, који заједно финансирају РС и Хрватска у омјеру 50:50.

Купусовић тврди да ни мост код Градишке није без проблема, јер, како је истакао, због измјена у пројектној документацији које је тражила Хрватска и тај пројект касни. Он је индиректно потврдио да је за проблем код Свилаја одговорна хрватска, а не бх. страна.
"ЕБРД нама званично није послао никакво објашњење.

Они заједно са Европском инвестиционом банком дају кредит 'Хрватским аутоцестама', а ми преко њих посредно дознајемо информације које се тичу пројекта. Због тога се једноставно морамо прилагодити њиховим условима", рекао је, подсјетивши да је БиХ преко средстава од лиценци Регулаторној агенцији за комуникације које плаћају телекоми одавно обезбиједила свој дио финансирања за оба моста.

Топић се, с друге стране, нада да ће Хрватској од стране Европске комисије још током љета бити обезбијеђена средства за њихову половину моста код Градишке у износу од 15 милиона евра, те да би градња коначно могла почети наредног прољећа.

"Треба имати у виду да Хрвати имају и још саобраћајницу од 9,5 км која мост спаја са аутопутем Загреб - Београд и они то паралелно раде јер без те саобраћајнице ни мост нема смисла. Треба бити поштен и признати да то додатно компликује њихову ситуацију јер су то много веће паре него наше за сам мост", рекао је Топић, који је мишљења да измјене пројекта које су Хрвати тражили на мосту код Градишке неће утицати на рокове.

"Прво је пројектован бетонски, а касније су они у циљу оптимализације затражили и пројект челичног моста који јесте нешто јефтинији, али наравно увијек ту имају и позитивне и негативне ствари. Ако се то промијени, мораћемо урадити и ревизију, али вјерујемо се све то може урадити у ходу, без додатних кашњења", нагласио је Топић.

Јуче смо од Делегације ЕУ у Сарајеву затражили информацију да ли знају када би Европска комисија требало да одобри Хрватској новац за мост код Градишке и 9,5 километара цесте, али до закључења броја нам одговор није стигао. "Хрватске аутоцесте" су појасниле да ће финансирање хрватског дијела моста код Свилаја преузети Европска инвестициона банка, а да ће ЕБРД свој дио новца преусмјерити у друге пројекте на коридору 5ц.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

одзак

24.06.2014 07:42

А ових 11 км свилај одзак никад неце заврсити неце заврсити како раде дотјерали пар старих багера и врте се у круг да бог сацува

ОДГОВОРИТЕ
Name

свилај

24.06.2014 07:54

БРАВО КАКО ЦЕ ЗАВРСИТИ КАДА СТРАБАГ ХОЦЕ СЉУНАК ДЗАБА ДА ДОБИЈЕ А ЦИЈЕНЕ ПРЕВОЗА НИКАКВЕ А ОНИ ИМАЈУ ПАР ОЛДТАЈМЕРА ОД МАСИНА стварно брука су од фирме ко нам ради бјезите у аустрију ми цемо лопатама прије заврсити

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

25.06.2014 05:03

Нема од тог ниста док Хрвати не намире паре за цесту кроз Лику

ОДГОВОРИТЕ