Парламент Српске да анализира структурални дијалог

Група од 45 српских осуђеника за ратне злочине, који се налазе у Казнено-поправном заводу /КПЗ/ Фоча,
упутила је отворено писмо највишим званичницима Републике Српске у којем предлаже да Народна скупштина Српске анализира досадашњи ток структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ.

 

Република Српска 23.06.2014 | 16:21
Парламент Српске да анализира структурални дијалог


"Народна скупштина треба да донесе закључак да Влада Републике Српске повуче своје представнике из структуралног дијалога све док се преговори не врате у оквире уставно-правног уређења БиХ са јасно дефинисаним надлежностима у области правосуђа", истиче се у писму које је потписало 45 бивших припадника Војске Републике Српске /ВРС/ и МУП-а Српске.

У писму се предлаже да парламент Српске донесе одлуку о формирању тима експерата, чији би основни задатак био да они воде структурални дијалог, а не Суд БиХ и Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ.

"Тим експерата треба да прати реализацију пресуде Европског суда за људска права из Стразбура у предмету 'Мактоуф и Дамјновић' и њену примјену када је ријеч о предметима у којима су Срби оптужни и осуђени за ратне злочине", наводи се у писму.

Осуђени наводе да све надлежне институције Српске, као и стручна јавност и невладине организације које се баве овим питањима, треба да се мобилишу с циљем борбе да се према оптуженим и осуђеним припадницима ВРС и МУП-а Српске за кривична дјела ратног злочина досљедно примијени преузети Кривични закон бивше СФРЈ из 1976. године, односно закон који је важио у вријеме извршења кривичног дјела.

Предлажу да се интервенише и омогући код надлежних институција Српске, у првом реду код МУП-а Српске, добијање материјалних доказа потребних за одбрану оптужених.

"Кроз политички утицај треба настојати обезбиједити код власти Републике Српске и представника у заједничким институцијама БиХ измјене Закона о извршењу кривичних санкција, како би се и осуђени за ратни злочин довели у равноправан положај са осталим осуђеним лицима", наводи се у писму.


Такође, српски осуђеници сматрају да надлежне институције Српске преко својих представника у заједничким институцијама БиХ треба да утичу да се прекине са праксом Тужилаштва БиХ када је ријеч о изнуђивању исказа свједока, као и да Агенција за истраге у заштиту /СИПА/ и ВСТС БиХ истраже  досадашње случајеве такве праксе.

"Код власти Републике Српске треба обезбиједити поштовање одредби које омогућавају пуштање на условну слободу након одслужене три петине досуђене казне, те да лице на издржавању казне затвора и дуготрајног затвора може користити погодности ван круга КПЗ након издржане једне половине казне", поручују осуђеници.

У писму се предлаже и покретање иницијативе о измјени Правилника о критеријумима за упућивање осуђених лица на издржавање казне затвора, којим би се прекинула досадашња пракса Суда БиХ када је ријеч о размјештају осуђених лица у којој се сва лица српске националности, без обзира из којег краја долазе, упућују у КПЗ Фоча.

"Суд и Министарство правде БиХ се не придржавају европских затворских правила којима је регулисано и питање размјештаја осуђених лица, а то је што ближе мјесту пребивалишта и социјалне рехабилитације",  закључује се у писму српских осуђеника из КПЗ Фоча.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

папагај

23.06.2014 14:37

Интересантно, да робијаши захтијевају какво треба бити судство у једној држави у чије су се закон огријешили. Да им изађу у сусрет у Републици Српској не би никога ни зачудило, јер има толико робијаша да би могли и појединим странкама или појединцима и побједу на изборима донијети.

ОДГОВОРИТЕ