Нема за све! Ваучери само за најугроженије

Од око 9.100 пописаних домаћинстава која су поплављена у Семберији, према досадашњој процјени штете и правилнику Владе РС, око 6.000 ће остварити право на ваучер у износу од 5.000 КМ.

Република Српска 23.06.2014 | 12:47
Нема за све! Ваучери само за најугроженије

Одлучено је да тај вид новчане помоћи добију само они којима је вода ушла у куће и узроковала штету. Направљени су спискови домаћинстава са оствареним правом и достављени мјесним заједницама, а у наредна три дана сви који мисле да су неправедно изостављени са списка, могу затражити поновни долазак комисије и процјену штете - рекао је данас шеф Штаба за ванредне ситуације Мићо Мићић.

Новчане ваучере у износу од 5.000 КМ, чија подјела ће почети са првим данима јула, неће добити власници трећине пописаних домаћинстава у Семберији. Уколико сматрају да су оштећени, могу реаговати у наредна три дана.

Од данас па у наредних 7 дана угроженом становништву ће бити дијељени кувани топли оброци на пунктовима. За мјештане Велиног Села, Балатуна, Брода, Трњака, 1.300 оброка биће кувано у Бањи Дворови, а око 100 у ресторану градске управе - за људе у прихватним центрима и становнике балатунског засеока Клис. Један од приоритета у наредним данима је и смјештај оних чије су куће срушене.

"Међународни ЦК обећао је око 80 контејнера за становање, а помоћ је обећала и Шведска краљевска агенција, које је већ једном донирала монтажне објекте (који су у поплави уништени) за избјегличко насеље у Балатуну", рекао је шеф Штаба за ванредне ситуације Мићо Мићић.

Велика је потреба за креветима и намјештајем. Многи су очистили куће, али немају на чему да спавају. Упућен је извјештај ресорном министарству о свим објектима који су неусловни за становање, или их је немогуће поправити, те је неопходна нова градња. Стање је донекле поправљено и сузбијањем комараца које ће бити настављено.

"Вечерас је запрашивање планирано у мјестима: Попови, Амајлије, Патковача, Љесковац, Којчиновац, Чардачине, Јања", најавио је Мићић.

Остаје на снази одлука о ванредној ситуацији у мјесним заједницама које је поплавила Сава и у којима живот још није нормализован.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

ММ

23.06.2014 09:32

ГДЈЕ ЋЕ БИТИ ЗА СВЕ УГРОЗЕНЕ ОД ПОПЛАВЕ ВАУЧЕРИ, КАД НАС ЈЕ ВЛАДА ОЈАДИЛА, УНИШТИЛА СВЕ ШТО ЈЕ МОГЛА ДА УНИШТИ, ПА И ТАЈ ЈАДАН НАРОД КОЈИ ЈЕ ПОПЛАВЉЕН НЕ МОЗЕ ДОБИТИ ТИХ 5000 ВАУЧЕРА?! СРАМОТА! СТИДИМ СЕ ШТО ЗИВИМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. ИЗАЂИМО НА ИЗБОРЕ И МИ ЊИХ УНИШТИМО КАО ШТО ЈЕ НАС УНИШТИЛА ПОПЛАВА, ЛАКШЕ ЋЕМО ДИСАТИ САМО ДА ОДУ СА ВЛАСТИ. ДА ДОЂУ ЉУДИ КОЈИ НАС НЕЋЕ ЛАГАТИ. ВРИЈЕМЕ ЈЕ. НАРОДЕ, ПАМЕТ У ГЛАВУ И ПОМЕТИМО СНСД-овце. ВРИЈЕМЕ ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо

23.06.2014 09:43

Ста и те ММ треба иако ти је суха куца,ко велис кад дијеле да и ја станем у ред,е због таквих неце добити сви који би требали добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша

23.06.2014 09:51

Да ли је тачно да ако уновчите тај ваучер, добијете 4200 КМ а 800 КМ наплате ПДВ? Узимају и од онога што "дају"??? То је њима помагање угроженима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

23.06.2014 10:13

Све ми ово мирисе на превару,коју це на крају осетити фирме градјевинског материјала јер после неце добити ни марку од владе и њихових мафијаса. А материјал сто дају бице поклоњен и никад не наплацен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

23.06.2014 11:22

Ова власт је гора од куге, колере и сваке поплаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

23.06.2014 11:44

АКО ЋЕ СЕ ДИЈЕЛИТИ ВАУЧЕРИ КАО И ДО САД ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ОНДА НАМ ЈЕ ЈАСНО ДА ЋЕ ИХ ДОБИТИ САМО ЉУДИ КОЈИ СУ ПОЛИТИЧКИ АНГАЖОВАНИ У ПОЛИТИЧКИМ СТРАНКАМА, ОДНОСНО СУ ЧЛАНОВИ СТРАНАКА И ОБЕЋАВАЈУ ГЛАСОВЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

23.06.2014 13:38

Ста реци, а не заплакати.. стета се мозе мјерити милијардама марака, не само тренутна, него ако гледамо и на дугороцне последице, а они хоце да дају само 30 милиона марака. То је срамота невидјена. Помоц која је пристигла из иностранства износи сигурно преко 300 милиона. Ко је украо оних 270 милиона? Ко ! ? Докле висе да нас поткрада Додик и његова мафијаска власт ! Једва доцекали поплаву да напуне додатно своје дзепове. Ни комарце немају циме да запрасе, и то су лопови покрали..ста даље реци ! Поцркацемо од којекаквих зараза. Неце ни стици Додик да нас дотуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сл

23.06.2014 14:36

Срамота, јадни народ, има и оних који ниста нису јели ни пили за време поплава у Семберији. Људи којима је унистено све, а они дају 5000 вауцера, ста са тиме да купе или ураде... Ни дневни боравак не могу опремити како ваља, а камо ли собе... Нека је њихов кабинет опремљен у вредности преко тих 5000 вауцера... И казу демократија. Неце дрзавом ниста боље ни лосије водити. Ни њих није брига за народ, него једино о цему брину су столица и новац. Имам ја јос ста да откријем о власти, али све у своје време.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

24.06.2014 07:35

Па играју се са зивцима народа. Неце ово на добро изаци, боље им је да не раде такве ствари. Бице мртвих глава. Народ је пуко, а они це бирати коме вауцер дати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

срамота

24.06.2014 22:58

Како вас није срамота,па погледајте спискове пописаних куца,ја сам лицно насао 3 куце које уопсте нису биле поплављене,једина стета им је сквасен травњак,а има доста куца које су унистене а нису на списку.Па зар и они који нису настрадали треба да профитирају на тудјој муци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зк

25.06.2014 12:39

Погледајте сад ста се ради СНСД ОО Бијељине је поцео да дјели помоц угрозенима по 30 КМ и 100 КМ под условом да гласају за њих на целу са МИЛОВАНОВИЦЕМ!?

ОДГОВОРИТЕ