Мундијал у срцу биједе Латинске Америке

Многи се већ сада питају да ли је Свјетска фудбалска асоцијација (ФИФА) погријешила што је планетарни шампионат повјерила Бразилу, "егзотичној" и огромној земљи Латинске Америке у чијим многим дијеловима људи живе на ивици или испод егзистенције, а криминал царује на сваком кораку.

Свијет 22.06.2014 | 19:11
Мундијал у срцу биједе Латинске Америке

Далеко од блиставила прелијепе Копакабане у Рио де Женеиру је Цуиаба, град у близини границе Бразила с Боливијом, у којем су синоћ на Мундијалу играли Босна и Херцеговина и Нигерија.

Бројни од 600.000 становника главног града регије Мато Гросо покушавају срећу потражити у другим дијеловима Бразила, потврдили су многи у разговору са специјалним извјештачем Анадолу Агенцy (АА) са СП у Бразилу.

Трбухом за крухом селе се у Рио де Женеиро или Сао Пауло, а они који немају ту могућност и срећу приморани су живјети у граду чије улице осликавају сву биједу у срцу Латинске Америке.

Људи у већини квартова Цуиабе живе у трошним кућама, крећу се прљавим улицама, па и не чуди што многи оболијевају од заразних болести у дијелу Бразила гдје се температуре зими крећу око 30 степени Целзијуса, а љети расту и на неподношљивих 50.

"Цуиаба је заборављени град. Овдје је природа најљепша на свијету. У непосредној близини града је највећа мочвара на планети, Панатанал, по којој је назван и стадион на којем је одиграна синоћња утакмица.  Међутим, то није довољно да би живјели боље. Наши потенцијали су неискориштени. Добро живи само 10 посто грађана Цуиабе, а нас 90 посто је на просјачком штапу", причао је Роберто, младић који на улицама Цуиабе сакупља смеће и, како каже, свакодневно има пуне руке посла.

Многе улице Цуиабе су пусте и усред дана. Људи се плаше шетати по сиромашним четвртима, јер је на хиљаде особа "једноставно приморано живјети од пљачке и криминала", рећи ће вам грађани Цуиабе. Иоле
легална трговина царује само на бувљим пијацама, хигијенски неусловним.

Овдје нема фавела, јер цијели град је једна велика фавела. Утакмице ФИФА Мундијала за темпераментне становнике Цуиабе су трачак наде и "лажне среће" у неизвјесној будућности, пише новинар Анадолу Агенцy.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

алан форд

22.06.2014 20:00

Ови су за нас цивилизација . Ста се залите , да само знате како би вас Баја поравно .

ОДГОВОРИТЕ