Пробој коридора је најславнија битка

Министар рада и борачко–инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић истакао је данас на Дугој њиви код Модриче да је пробој коридора кроз Посавину 1992. године најславнија битка Војске Републике Српске.

Република Српска 22.06.2014 | 15:18
Пробој коридора  је најславнија битка

"Ова војна операција покренута је јер је била ускраћена слобода српском народу. Наши борци су тада успоставли Републику Српску као једну цјелину и због тога морамо да им вјечно будемо захвални", рекао је Ђокић.

На обиљежавању 22 године од пробоја коридора он је нагласио да је остварена величанствена побједа и обезбијеђена слобода српском народу.

"Морамо исказати велико поштовање према свим нашим борцима. Никада их нећемо и не смијемо заборавити, а Република Српска ће борачким категоријама помоћи у складу са могућностима", додао је Ђокић.

Он је навео да је Република Српска поносна на ову битку и све своје борце.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз каже да након 22 године од пробоја коридора сви почињу бити свјесни вриједности ове битке, за коју је рекао да је наславнија у посљедњем одбрамбено–отаџбинском рату.

"Овом битком одређен је даљи ток догађаја у одбрамбено–отаџбинском рату. Обезбијеђена је слобода Републике Српске и српског народа и због тога се морамо вјечно клањати нашим борцима који су херојски страдали", рекао је Ђургуз.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић истакао је да се треба сјећати свих жртава датих за слободу Републике Српске.

"Ова акција је понос свих нас. Морамо се свакодневно сјећати свих наших бораца и битака важних за слободу српског народа", додао је Митровић.

Бивши припадник Војске Републике Српске Миливоје Вишекруна рекао је да се са поносом сјећа славних дана пробоја коридора, нагласивши да се не смију заборавити борци страдали у протеклом рату.

Обиљежавању пробоја коридора присуствовали су представници институција Републике Српске и БиХ, међународних организација у БиХ, Амбасаде Русије у БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено–отаџбинског рата и грађани Републике Српске.

Војна операција пробоја коридора трајала је од 14. до 28. јуна на простору читаве Посавине, чиме је окончана 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине.

У акцији "Коридор 1992", која је означена као судбоносна, погинула су 273 борца Војске Републике Српске, 70 бораца Министарства унутрашњих послова Републике Српске и 70 бораца Војске Републике Српске Крајине. Рањено је 1.918 бораца. Комплетна војна операција пробоја и осигурања коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву у Броду.

Акцију "Коридор 1992" извеле су здружене јединице Војске Републике Српске и Српске војске Крајине против војних и паравојних снага муслиманско-хрватске коалиције.

Циљ ове операције био је успостављање копнене везе између западног дијела Републике Српске и Републике Српске Крајине са источним дијелом Републике Српске - Семберијом и Србијом, која је прекинута након што су припадници Хрватског вијећа одбране 31. маја 1992. године заузели Модричу.

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

xxл

22.06.2014 13:35

И никако да спомене ко је тада руководио Републиком српском? Баш никако да спомене СДС (Српску Демократску Странку)? Понашају се као да је СНСД и тада био власт?

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 ГАРАВА

06.05.2017 22:07

ХОЦЕ ЛИ ИКО СПОМЕНУТИ ЉУДЕ КОЈИ СУ ПРОБИЛИ КОРИДОР

Name

М.

22.06.2014 14:57

Је ли то и Баја био '92 год на пробоју коридора? Ста он сад тамо трази? О БОЗЕ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Александар

22.06.2014 15:00

Зна цовјек све детаље о десавањима око пробоја Коридора, ниста му није промакло док је све то гледао на ТВ из свог стана у Београду. За то вријеме они који су исти тај Коридор пробијали или нису висе зиви или су се својом сиротињом забавили далеко од било каквих манифестација и обиљезавања на која свакако нису добродосли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран петровиц деда сабац

06.06.2019 19:08

Јос сам зив поздрвљам своје ратне другове и свог комаданта пају како сам се борио на коридору борио сам се и на косарама видим да ме се ниједна дрзава за које сам се борио није сетила и немора ни једна ја сам се борио за свој народ

Name

Никола

22.06.2014 15:02

Које лицемјерство, која иронија, које изругивање ! Није неуобичајено да на споменике погинулим борцима протеклог одбрамбено-отадзбинског рата цвијеће и вијенце и у мом граду полажу и ''патриотско'' слово о протеклом рату држе ратни дезертери, профитери и фукаре из редова локалног СНСД-а. Људи који су били далеко од фронта, па чак и радне обавезе, шверцали и крали, покушавали нови живот у БГ, НС, НИ, КГ ..., и кад тамо нису успјели вратише се овамо онда (1999.г. или касније) када је и Србији било тешко, када је и Србија била бомбардована од фашиста-земаља НАТО пакта. Баш као и њихов лидер, који ево данас читам обећава чланство у тој фашистичкој организацији. Мало морген Миле и СНСД, трпимо вас и ваше помагаче протјеране из СДС-а или др. политичких партија/странака тзв. ''прелетаче'' још до октобра, па демократски, расуло и затвор за многе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

22.06.2014 15:11

Мозе ли иједна вијест да продје а да се непљује СНСД???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ведран

22.06.2014 15:24

има ли ико од тих краватана да је носио пуску у пробоју коридора јадна мајко како их није стид окупити се на тако вазном датуму еј бозе бозе ста доцекасмо и засто смо крв пролијевали

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

22.06.2014 15:24

Могао је баја поцети са дилањем цигарета!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

22.06.2014 15:44

Вијест је нормална,а то сто народ тако мисли о баји,то је несто друго!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

22.06.2014 16:06

Да али ти си био опозиција и против па зато сада смањујеш борачке пензије са некадашњих минималних 480 км на садашњих 66 КМ...Срами се што се поклањаш погинулим борцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро БЛ

22.06.2014 16:08

Ми који смо са војницком цизмом просли кроз коридор , ми висе не постојимо нигде расули се људи по свету трбухом за крухом, залосно засто људи изгинусе за овакве мајмуне који сад испирају сиротињи мозгове , 9о посто тог снсд није ни било на коридору зивота вец јадна сиротиња са насим генералима јунацима славком лисицом боском келецевицем херојом коридора вељка миланковица и вукова са вуцијака специјалне бригаде полиције 1 оклопне бригаде јунацке бригаде осињске бригаде пајиног батаљона храбрих книњана и да не набрајамо и на крају да ти људи не постоје висе нигде заборављени од власти од дрзаве унистени понизени пола ихпролупало по психијатријским болницама по затворима ко је био мало сналазљиви па побегао у свет мало му је боље и на крају преседник додик који је зивео у бг дрзи предавање а јадним борцима укинуо све сто је могао укинути стаце јадни људи остаје само да пате и суте и цуте и умиру лагано нека му је на цаст !!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

16 ГАРАВА

06.05.2017 22:12

Познајем момке који су први просли кроз коридор,нико их не јебе ни два посто то је залосно брате

Name

ММММММММ

22.06.2014 17:05

Људи моји каквог ми имамо кратена мислим на бају досо на Дугу њиву и прво сто је реко јесте, синоц нам је најбоља вјест била у Републици Српској то да је БИХ ИЗГУБИЛА ОД НИГЕРИЈЕ. Мислим да није то мјесто гдје се треба тако несто прицати, који је ово идиот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРО

22.06.2014 17:46

ПЕТАР ЂОКИЋ ПРОМОВИШЕ СЕБЕ ПРЕД ОВЕ ИЗБОРЕ, БОЛИ ЊЕГА "НЕКА СТВАР" ЗА КОРИДОР И БОРЦЕ, ШТО ДОКАЗУЈЕ ЊЕГОВО ПРИМАЊЕ ОКО 5000 КМ МЈЕСЕЧНО, А БОРЦИ НА ГОДИШЊЕМ НИВОУ ОКО 120 КМ. ШТА ЋЕ ЛАКТАШЕНКО НА КОРИДОРУ, МОРА ДА ЈЕ СА РУСОМ ЦАРЕМ НИКОЛАЈЕМ И ЊЕГОВОМ БИСТОМ УЧЕСТВОВАО У ПРОБОЈУ. РЕКЛАМА САМО ПРЕД ИЗБОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

22.06.2014 17:57

ЗНАМО СВИ ДА ЈЕ ПРЕСЈЕДНИК ИДИОТ, АЛИ ДА ПРИЧА У МОЈЕ ИМЕ КАКО САМ ЈА СРЕТАН ШТО ЈЕ БОСНА ИЗГУБИЛА, ТО НЕМА ПРАВО, ПИТАМ СЕ ЈЕ ЛИ НА ДУГОЈ ЊИВИ БИЛО БОРАЦА ДА МУ ЗАЧЕПЕ УСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

22.06.2014 17:59

1992. године није ни постојао СНСД као било какав политички фактор. Будите мало реалнији господо коментатори. Логично је да предсједник одржи говор на мјесту гдје је извршен пробој за 3/4 становништва Републике Српске и Републике Српске Крајине. Гдје је тад био то Бог зна и нека му он суди. Испаде да не треба обиљежити ни Први српски устанак јер нема Карађорђа а Вучић није био са устаницима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11.-та Козарска бригада

22.06.2014 18:14

У моје вала нека каже да је добра вијест сто је бих изгубила. И нека је. На том коридору су нас убијали они који су носили љиљане као и ови сто навијају за бих. Бих није моја држава нити ће то икад бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

22.06.2014 18:18

Ма сви смо сретни сто је васа босна изгубила.зивјела наса република српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

22.06.2014 19:18

Е МОЈ БОЗЕ!ИМАС ЛИ ТИ ДЈОКИЦУ ИМАЛО ЉУДСКОСТИ СРАМ ТЕ БИЛО СПОМИЊЕС ПБ. БОРЦЕ И РВИ КОЈИ СУ КРВАРИЛИ ЗА КОРИДОР И САМ САМ БИО ЈЕДАН ОД ЊИХ,ГОВОРИС КАКО ИХ НИКАДА НЕЦЕМО(ДРЗАВА) ЗАБОРАВИТИ ПА ТИ СИ ЦОВЈЕЦЕ ТИМ БОРЦИМА ДАО 120 КМ.МЈЕСЕЦНО,А РВИ КОЈИ СУ СЕ БОРИЛИ ЗА КОРИДОР СИ ЛИЦНО ТИ И ЦУРГУЗ УКИНУЛИ И УМАЊИЛИ ИНВАЛИДНИНЕ,ПА ПОСКИДАЛИ СА КОНАЦНЕ РАНГ ЛИСТЕ СТАМБЕНОГ ЗБРИЊАВАЊА ВИ СТЕ ОД НАС НАПРАВИЛИ ПСИХИЈАТРИЈСКЕ СЛУЦАЈЕВЕ КОЈИ НАЈВИСЕ ОСЈЕТЕ НАСА ДЈЕЦА,СУПРУГЕ И ПОРОДИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зути

22.06.2014 19:34

Видите мој народе дјокиц ,додик и остали сви су гола мафија...Него сви на улицу смјене нема страха данас сам слусо дјокица незаборавимо борце гле цуда он се насо прицати о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска

22.06.2014 20:10

Ааааа сад си тек Дјурдја и М открио свој прави идентитет!Е па дабогда ти та твоја бх репрезентација изгубила све утакмице у свим спортовима,а Павиц и српски ДНС це вас као и до сада развалити у Приједору а и сире!Зивјела вјецно РЕПУБЛИКА СРПСКА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

22.06.2014 20:51

Одкуд дезертери у првом реду??!! Биће да су захвални што им је ВРС отворила пут за Ронхил!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нигеријанац

22.06.2014 20:57

Обрали смо љиљане :))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ђурђа

22.06.2014 21:02

И борци ВРС су били задовољни утакмицом. Прошле године кад је играла Србија и Турска кошарку и кад смо покрадени у завршници читава Федерација и Санџак се окитили турским заставама. Али ево, навијаћу овај пут за БиХ против Ирана да не будем као и они. Ајмо босно и 'ерцего'вно... Браћу из Ирана морате добити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронхилл

22.06.2014 21:09

Посто висе се није могло увозити преко Загреба, требала је алтернативна рута за увоз ронхилла. хттп://www.дистанце.то/Ровињ/Белграде Надам се да линк це дати "јаснију слику о ову битку".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачка на списку

22.06.2014 21:41

Најславнија јесте. Нажалост мало је оних који су данас поштовани због те славне акције. Понеки су можда добили коректно поштовање . Више је оних којих се несјећају , онима који су положили своје животе ,Вјечна им слава, данас се положе вијенци и ту се све заврши. Многи од учесника и данас се сјећеју оних који су по пробоју у својим продавницама скупо продавали јер ми смо пушили буков лист па нам је по завршетку акције требало то добро наплатити. Ех да нам бар дјеца имају нешто од тог нашег хода. Али наша дјеца нису сретници као ни ми . Нисам опсједнут нити једном странком , опсједнут сам болом за свим мојим који су стварали Републику Српску. За коју годину можда много што шта изблиједи како су кренули

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАНЕ

23.06.2014 09:33

Е мој баја почели су СНСД-овци да пљују сами на себи, ено у Лакташима траже опозив начелника. Уништиће нам врх странке странку, а не ми обични чланови. Жао ми је мој баја, изгледа прејели се па нам уништише СНСД. Бојим се да не прођемо у октобру као Тадићев и Ђиласов демократски блок. Б р у к а... мој Баја.

ОДГОВОРИТЕ