Легенде дана: Пољаци из 1974. и 1982.

Појавили су се право ниоткуда и на три узастопна Мундијала поштено освежили фудбалску сцену из средине седамдесетих и раних осамдесетих, освојивши два трећа места између 1974. и 1982. године.

Фудбал 22.06.2014 | 14:43
Легенде дана: Пољаци из 1974. и 1982.

Пољска је под вођством легендарног Казимјержа Горског дошла до злата на чувеним ОИ у Минхену 1972. године, а добар део тима о коме се свеједно није пуно знало чинили су управо играчи из те генерације.

Предвођени Грегоржом Латом, Анжејом Жмарахом или Казимјержом Дејном који је 1989. године погинуо у саобраћајној несрећи у Америци, Пољаци су у Немачкој 1974. године убедљиво узели прво место у групи након тријумфа над Аргентином (3:2), Хаитијем (7:0) и Италијом (2:1, Фабио Капело ублажио пораз Италијана).

У нокаут фази је потом пала Шведска, а затим и Југославија (2:1), а тадашњи тим Пољске одликовала јер брза и течна игра, можда нешто налик данашњој Барселони.
Можда баш и због тога Пољаци нису успели да се пласирају у финале у дуелу против домаћина јер је изузетно влажан терен био толико неподношљив за њихов стил игре да су тражили померање меча. Немци нису желели ни да чују па је Герд Милер дао једини гол за победи и пласман у финале. За утеху Пољаци су узели скалп Бразилу у мечу за треће место, а једини гол на мечу да је неизбежни Лато који је са седам голова био и први стрелац турнира.

Лато је уз Жмараха, Жмуду и Куста био и једини фудбалер који је био у тиму и 1982. године који је са клупе предводио Антони Пјечнижек. Уз фудбалере преостале из селекције коју је предводио Горски у међувремену су се појавили неки нови клинци, пре свих неухватљиви Збигњев Боњек.

Познат под надимком Ноћна лепотица (Белло ди нотте) који је зарадио за време 111 наступа за Јувентус међу којима су посебно били упечатљиви они у вечерњим терминима, Боњек је довео Пољску на прво место А групе у Шпанији после два ремија без голова са Италијом и Камеруном и убедљиве победе над Перуом, 5:1.

Коначан резултат на том мечу поставио је Лато што му је био и последњи гол у дресу репрезентације која је свеједно наставила да гази све пред собом. Боњек је у другој фази сам победио Белгију са 3:0, да би га жути картон у дуелу са СССР-ом коштао наступа на мечу против Италије у полуфиналу.

Овога пута Пољаци нису успели да сачувају Паола Росија који је дао два гола за победу од 2:0, али су зато успели да се ментално врате у живот против Француза (3:2) и другом бронзом за 12 година поставе домаћи задатак још увек недостижан за долазеће генерације популарних "белих орлова".

Коментари / 0

Оставите коментар