Костарика у 1/8 финала

Репрезентација Костарике направила је нову сензацију на Мундијалу, пошто је победом против Италије 1:0 (1:0) обезбедила пласман из групе Д у осмину финала.

Фудбал 21.06.2014 | 14:51
Костарика у 1/8 финала

Селекција из Централне Америке је после Уругваја савладала и 'Азуре', па је коло пре краја обезбедила пласман међу 16 најбољих на свету.

Једини гол на тврдом мечу у Ресифеу постигао је Брајан Руиз у самом финишу првог полувремена. Жуниор Диас је феноменално центрирао на другу стативу, а Руиз закуцао лопту од пречку у гол Ђанлуиђија Буфона.

Костарика се овим тријумфом осамила на челу групе са шест бодова, па ће Италија и Уругвај 24. јуна у Наталу у међусобном окршају одлучити ко ће као други у елиминациону фазу. Азури се налазе у нешто бољој ситуацији, јер им и реми доноси пролаз. За Енглезе је Мундијал завршен у групној фази, први пут од 1958.

Хорхе Луис Пинто поставио је одличну тактику против четвороструких првака света, потпуно нетралисавши средину терена Азура, а велики посао урадила је и одбрана. Дефанзивци Костарике 'ухватили' су противничке играче чак десет пута у недозвољеним позицијама.

Такође, 'Тикоси' су први пут од Мундијала у Италији 1990. године, када их је са клупе предводио легендарни Бора Милутиновић, успели да се домогну друге фазе, и то у конкуренцији три бивша првака света, а уједно су прекинули серију Италије од 15 мечева на СП на којима су дали гол.

Италија је имала лопту у својим ногама током већег тока меча, али су Костариканци високим пресингом и удвајањима успели да неутралишу посед противника и учине га неупотебљивим. Ипак, Андреу Пирла је готово немогуће чувати, а највише разлога за жаљење после неуспеха имаће Марио Балотели.

Легендарни везњак је најпре, на средини првог полувремена, послао феноменалан пâс са преко 50 метара, да би лоб 'Супер Марија' завршио преко Наваса, али и поред гола. Нападач МИлана имао је нову шансу веч у следећем нападу али се истакао голман Костарике.

Поново је Пирло био иницијатор, да би Балотели ухватио војел с капице, право у Наваса.

Преузела је Костарика иницијативу у последњих пет минута, а у 43. минуту оштећена је за чист пенал. Двојица дефанзиваца Италије непрописно су заутавила Џоела Кембела, али је судија из Чиела остао 'нем'. Ипак, правда је задовољена само минут касније, Жуниор Диас послао је феноменалан центаршут на другу стативу, а прекаљени Брајан Руис је закуцао од пречку у гол Италије.

Покушао је Чезаре Прандели увођењем Антонија Касана, и касније Лоренца Инсињеа и Алесија Черчија, да промени ток меча, али није успео у томе. Костариканци нису мењали начин игре ни у наставку, још више су се затворили и чекали прилику, а Азури нису имали решења за агилну одбрану.

Једине прилике које су успели да креирају биле су после прекида, али се ништа значајније није дешавало испред гола Наваса.

Коментари / 0

Оставите коментар