Партизан за скоро 9 милиона евра!

Фудбалери Партизана покушаће по трећи пут у клупској историји да се домогну групне фазе Лиге шампиона, а то би црно-белима донело 8,6 милиона евра.

Фудбал 21.06.2014 | 13:59
Партизан за скоро 9 милиона евра!

Уефа је одредила бонуде са учешће у такмичењу, а само учешће у квалификацијама клубовима доноси по 200.000 евра.

Наступ у 1. колу (Партизан не игра) доноси 150.000, у другом колу 175.000, у трећем 200.000, а у плеј-офу за пласман у ЛШ 2 милиона евра, а пласман у групну фазу 5.825.000 евра. Тако би Партизан уласком у ЛШ зарадио 8,6 милиона евра.

Ту је наравно и зарада од ТВ преноса и маркентиншких права, као и продаје карата.

Партизан има шансу да на свом стадиону одигра трикола квалификација за Лигу шампиона, као и још три утакмице у групној фази, уколико се за ту групну фазу квалификује.

То је шест потенцијалних великих европских утакмица, са потенцијалних минимум 120.000, а са атрактивним жребом у квалификацијама можда и са свих 150.000 продатих улазница.

Колико год цене улазница у Србији, због осиромашеног становништва и генерално веома ниског животног стандарда, не би за овакве мечеве могле бити формиране онако како се то ради у развијенијој Европи – Партизан би продајом оволиког броја улазница сигурно зарадио значајан новац, битан за што стабилније финансијско пословање клуба.

Финансијски бонуси које УЕФА плаћа клубовима за остварене резултате у наступајућој Лиги шампиона 2014/2015. биће подељени на укупно 77 клубова.

Укупно 22 клуба су изборила директан пласман у групуну фазу, 40 клубова играју у квалификацијама намењеним националним шампионима ниже рангираних земаља, а још 15 клубова играју квалификације на основу пласмана у националним првенствима боље рангираних земаља.

Наступ у групној фази доноси још више новца: сваки реми вреди 500.000 евра, победа је милион евра, пласман у осмину финала 3,5 милиона, четвртфинале 3,9 милиона, полуфинале 4,9 милиона, финалисти добијају по 6,5 милиона, а шампион додатних 4 милиона евра.

Партизан квалификације за ЛШ почиње 15/16. јула, а ево и приче о потенцијалним ривалима црно-белих.

Партизан је међу носиоцима у жребу за други круг, а има 17 потенцијалних противника. То су Динамо Тбилиси (Грузија), Малме (Шведска), КР Рејкјавик (Исланд), Диделанж (Луксембург), Стромгодсет (Норвешка), Њу Сејнтс (Велс), Сент Патрик (Ирска), Скендербег (Албанија), Левадија (Летонија), Работнички (Македонија), Валета (Малта), Зрињски (БиХ), Клифтонвил (Северна Ирска), ХБ Торсхавн (Фарска острва), Жалгирис (Литванија), Сутјеска (Црна Гора), Санта Колома (Андора).

Очигледно је да ће црно-бели желети да их мимоиђу Скандинавци, Грузини, али и локални ривали, пре свега због могућих инцидената. Ако би морали да бирају, вероватно би се 'ломили' између представника Андоре, Малте и Луксембурга.

Што се тиче трећег круга квалификација, Партизан за разлику од претходних година неће бити носилац у овој рунди. Међутим, повлашћени статус није донео много доброг црно-белима претходних сезона, јер су редовно испадали од слабије рангираних екипа (АПОЕЛ, Генк, АЕЛ, Лудогорец).

Потенцијални ривали, ипак, нису нимало наивни, то су: Ред Бул Салцбург (Аустрија), Стеауа (Румунија), АПОЕЛ (Кипар), Селтик (Шкотска), БАТЕ Борисов (Белорусија), Спарта Праг (Чешка), Динамо Загреб (Хрватска), Лудогорец (Бугарска), Макаби Тел Авив (Израел) и Шериф Тираспол (Молдавија).

Јасно је да би црно-бели радо волели нови окршај са незгодним Молдавцима, евентуално да се реванширају Кипранима, док ће се свакако надати да избегну Салцбург, Стеауу, Макаби и наравно локалног ривала Динамо.

Десет победника из трећег кола квалификација ће се пласирати у плеј-оф рунду, одакле ће пет најбољих у Лигу шампиона.

Уколико Партизан прескочи другу препреку, обезбедиће себи сигуран наступ у Европи, јер ће у случају елиминације у последњој рунди такмичење наставити у Лиги Европе.

Жреб парова другог кола квалификација је 23. јуна у подне у Ниону.

Мечеви другог кола квалификација за ЛШ играју се 15/16. и 22/23. јула, треће коло на програму је 29/30. јула и 5/6. августа, док је плеј-оф на распореду 19/20. и 26/27. августа.

Коментари / 0

Оставите коментар