Језик политичара – продавање магле

Српски лингвиста Милорад Телебак сматра да је за сваког појединца знање свог језика лична карта, док је за народ језик од судбинске важности, јер је сва духовност једног народа у језику.

Република Српска 20.06.2014 | 09:42
Језик политичара – продавање магле

Телебак је упозорио на све израженију језичку некултуру, која је посљедица недовољног изучавања граматике и правописа српског језика.

Посебно је критиковао политичаре и медије, који туђицама и језиком бирократије и администрације "кваре" српски језик.

"Пун нам је језик апликација, трендова, сурфера, бизнисмена. Језик власти и бирократије није језик комуникације, већ језик манипулације, то је продавање магле", истакао је Телебак, илуструјући то примјерима да се умјесто ријечи сиротиња, користи израз "грађани са нижим стандардом" или се изразом "стамбено незбринуто лице" мијења ријеч бескућник.

Он је додао да су "насјели" и метеоролози који кажу "од прекосутра се очекује процес постепене стабилизације временске ситуације", умјесто "од прекосутра ће бити љепше вријеме".

Телебак је, синоћ на предавању које је одржао у Центру за културу и информисање у Фочи, упозорио да се бирократски језик све више шири и у народу, "те ће и сељак на градској пијаци, када хоће да се покаже да није сељак, рећи да је допремио на тржиште вишак својих пољопривредних производа".

Он је указао на проблем недовољног познавања акцентуације српског језика, коју уче само студенти позоришне академије, те нагласио да би је морали познавати и новинари да би знали да се правилно изражавају, учећи тако и оне који их слушају.

"Медији су толико моћни да би могли да развијају језичку и говорну културу народа много више од школе, која је скрајнута и растурена промашеним реформама. Медији би то могли само када би се потрудили да усаврше језик као средство свог рада, да се правилно служе српским језиком, што би било веома благотворно за српску културу", рекао је Телебак.

Телебак је навео да се новинари и наставници љуте на њега што их критикује, али да је то и његова дужност као члана Одбора за стандардизацију српског језика при Српској академији наука и умјетности, јер школа и медији имају пресудну улогу у оплемењивању језичке културе једног народа.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЗОРО

20.06.2014 07:48

КРИТИКУЈУ ТЕ ОНИ КОЈИ НИЈЕСУ ЗАВРШИЛИ ОПШТУ ГИМНАЗИЈУ,НЕГО ИЗ НЕКЕ ТРОГОДИШЊЕ СРЕДЊЕ КУПИЛИ ФАКУЛТЕТ,А ПО ПАРТИЈСКОЈ КЊИЖИЦИ ПОСАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тигар

20.06.2014 07:59

Баја: спиновање, шпекулације, спиновање, шпекулације... Влајки: естаблишмент, естаблишмент...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

20.06.2014 08:37

Фактички, практично...

ОДГОВОРИТЕ