Држава ће убирати ПДВ и за помоћ

Током пројекта обнове поплављених подручја у БиХ по свему судећи највише ће користи имати држава јер ће 17 одсто укупног новца отићи управо њој на име пореза на додату вриједност.

Управи за индиректно опорезивање БиХ смо упутили питање постоји ли могућност да се ПДВ-а ослободе инвестиције у обнову поплавом захваћених подручја, која би, према садашњим процјенама, могла коштати више милијарди марака.

Босна и Херцеговина 20.06.2014 | 12:44
Држава ће убирати ПДВ и за помоћ

На примјер, у случају трошкова од четири милијарде, цифра којом се сада располаже, држава би себи узела скоро 700 милиона марака на име ПДВ-а.

Ратко Ковачевић, портпарол УИО, рекао нам је да не постоји законска могућност да се пореске обвезнике ослободи плаћања ПДВ-а. Међутим, објаснио нам је да је по важећим прописима могуће рјешење којем би барем донаторска средства била ослобођена ПДВ-а.

"Могућност ослобађања постоји ако би био усвојен међународни пројекат обнове и реконструкције. Ако би, рецимо, одређени ниво власти у БиХ усвојио званично такву врсту пројекта, у којем би затражио донатора извана и написао пројекат, та врста помоћи би била ослобођена плаћања ПДВ-а", навео је Ковачевић.

Али, питање остаје шта ће се десити са милијардама које ће бити потрошене као кредитна средства, ваучери или на други начин, у којем ће погођени поплавама куповати грађевински материјал, намјештај и остала средства за живот. Јер по важећим прописима ти људи ће са 17 одсто морати "донирати" државу.

Ковачевић каже да је закон јасан: нема могућности за ослобађање од ПДВ-а.
"Али, то могу учинити ентитети. Људи ће купити грађевински материјал, фирме ће им испоставити рачун са ПДВ-ом, а новац ће се слећи на јединствени рачун Управе и он ће бити распоређен ентитетима. Ентитети онда могу, ако то желе, тај новац вратити људима или тим новцем располагати на други начин", навео је он.

Економиста Зоран Павловић упозорава на још један велики проблем: чињеницу да нико у БиХ није покренуо процедуру како ће се поступати са донаторским средствима.

"Кад ЕУ својим ИПА пројектима помаже некој земљи, она има услов да се ПДВ мора или вратити или искључити из обрачуна. Једноставно, ЕУ жели да помаже пројекте и програме, а не да плаћа државу. То је једна од ствари која би се морала дефинисати на нивоу БиХ, али то је процедура коју нико није ни покренуо, нити показује интерес да покрене", навео је Павловић.

Осим тога, он сматра да се људи који буду куповали материјал за обнову на поплављеним подручјима, а који су регистровани и унесени у систем као такви, морају бити ослобођени плаћања ПДВ-а.

"Апсолутно је нужно донијети неки подзаконски акт којим се свима онима који примају помоћ и који су евидентирани за те и такве потребе омогућава да буду ослобођени плаћања ПДВ-а. Али ни то нико неће да покрене. И не вјерујем да ће покренути", навео је Павловић.

Он је указао на чињеницу да су приходи на свим нивоима у паду, и да држава треба новац да финансира своје потребе.

"Буџети су заинтересовани да прикупе сваку марку ПДВ-а јер су сви приходи ионако у паду. Ако би се они ослободили ПДВ-а за ове намјене, не би било новца да финансирају своје програме", навео је Павловић.

И Мурис Чичић, професор економије, сматра да би требало наћи начин да се ти људи ослободе плаћања ПДВ-а. Он сматра да је једна могућност формирање фонда у који би се прикупљао ПДВ плаћен у подручјима погођеним поплавама, а онда би се тај новац с јединственог рачуна поново усмјерио у пројекте помоћи онима којима је потребна.

Иначе, постојећи систем ослобађања ПДВ-а пун је мањкавости, што показује примјер помоћи УНХЦР-а која још стоји на царинској испостави због нејасноћа како ослободити робу ПДВ-а.

Такође, садашње процедуре функционишу тако да ако неко донира новац у хуманитарне сврхе - он је ослобођен ПДВ-а, али ако донира робу - она није ослобођена ПДВ-а.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Љиљана

20.06.2014 07:42

Ово да није тузно било би смјесно. Вауцери, картице, кредити, донације, помоц. Зелка реце сто прије помоци народу?! хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

безобразлук

20.06.2014 08:11

морате донијети закон да пре него неко умре да прво пред смрт мора уплатит пдв јер и ови нови што се надају да смијене ове старе политичаре треба да се напљачкају исти сте ви сви само ћемо вас мијењати сваке изборе нове па се свађајте ви а не ми народ -незнам да ли у свијету постоји нормалан човјек који може објаснит да ли је нормално да на порез платиш нови порез-произведем чоколаду платим пдв продам чоколаду платим пдв онај ко је купи да би је продао плати пдв и кад је од њега купи следећи плати пдв онај што је поједе плати пдв и нек ми сад неко каже да је то нормално и да то није пљачка кад би ја то исто радио држави ишао би на робију као преварант а кад то исто држава ради нама она се правда да је то у интересу обнове и јесте вала обнављају се политичари са имовином и то фино

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

20.06.2014 08:14

Сјетите се само отпора из владајућих партија у БиХ када се спомене диференцирана стопа, нулта стопа или сл... А тек како то дочекају у Управи УИО?! Немају они конкретно образложење засто не, али знају да на сјеме, гнојиво, лијекове, основне животне намирнице, опрему и храну за бебе, уџбенике и учила мора бити највиша стопа у овом дијелу Европе. Углавном, одговор је "нису у стању вршити контроле ако постоји више од једне стопе". Наравно, до 2005. године су биле три стопе, па није било тих проблема, као ни осумњичених за проневјеру 2 милијарде марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

20.06.2014 08:16

Одавде треба ићи што даље то боље. Са овима се неможе изборити. Све што је радно и поштено треба да напусти ове просторе па нека се међусобно отимају. Ј...ш ово,од овога је и Бог дигао руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

20.06.2014 08:25

Питајте Здравка Цветиновица како да уђе та помоћ УНХЦР -а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен75

20.06.2014 08:38

Браво за дрзаву! Одличан план да се што више новца стави у свој џеп! И на помоћи крадете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријана

20.06.2014 10:46

Хоце биједници мало у свој џеп, мало за предизборну кампању. Летите ви у Октобру лопови једни, срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ