Данас је Свјетски дан избјеглица

Данас се обележава Светски дан избеглица, посвећен подизању свести о положају избеглица широм света.

Свијет 20.06.2014 | 07:59
Данас је Свјетски дан избјеглица

Немири у Украјини, Сирији и Ираку подстакли су протеклих седмица обновљену пажњу када је реч о избеглицама широм света, али се дугогодишњи трендови на том пољу, у свету актуелних дешавања, често занемарују, наводи се у анализи америчког Истраживачког центра Пју.

Број избеглица који живе у страној земљи 1990-их година кретао се око рекордних 18 милиона, а већина је напуштала Авганистан, Ирак и друге државе у субсахарској Афици.

У 2012, према подацима УНХЦР, Авганистан, Сомалија, Ирак и Сирија били су у врху држава порекла избеглица.

И поред сукоба у овим државама, број избеглица је знатно мањи него пре две деценије, и креће се измедју 10 и 12 милиона.

Са новим конфликтима на Блиском Истоку, повезаним са Арапским пролећем, већи број избеглица напуштио је те државе.

Тако је 2002. године, 16 одсто избеглица било са Блиског истока и Северне Африке, а 2012. тај број је порастао на 22 одсто.

Користећи економску категоризацију Светске банке, већина избеглица је из сиромашних држава.

Њихов број је у благом порасту у току протекле деценије, и бележи раст са 52 одсто 2002. на 57 одсто 2012, а у врху су Авганистан, Сомалија и Конго.

Иако државе попут САД и Канаде, као и више европских држава примају на хиљаде избеглица сваке године, већина живи у државама које су суседне онима из којих потичу.

У 2002, око две трећине (69 одсто) избеглица у свету живело је у држави која се граничи са њиховом, а у 2012. око три четвртине (74 одсто) је живело у суседној земљи.

У врху земаља које су примале избеглице су Пакистан, Иран и Јордан. Према Конвенцији о правима избеглица 1951, избеглице беже из своје домовине због политичких, етничких или верских напетости.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

20.06.2014 16:48

Захваљујући америцкој фасистицкој политици зато и има толико избјеглица у свијету

ОДГОВОРИТЕ