Писмо Милановићу о проблемима прогнаних Срба

Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта предаће сутра у Амбасади Хрватске у Београду писмо за хрватског премијера Зорана Милановића у којем наводи 15 проблема са којима се суочавају протјерани и Срби повратници.

Регион 19.06.2014 | 19:14
Писмо Милановићу о проблемима прогнаних Срба

"Писмо хрватском премијеру предајемо на Свјетски дан избјеглица, с циљем да подсјетимо јавност и међународну заједницу да протјерани Срби из Хрватске, оштећени грађани Србије који су до почетка рата живјели у Хрватској, као и Срби повратници, 19 година послије заврштека рата и даље не могу да остваре основна људска права у Хрватској", наводи Линта.

Коалиција удружења избјеглица тражи од Владе Хрватске да покаже стварну политичку вољу да се пронађу правична и трајна рјешења за одузета имовинска, стечена и статусна права, те да се успоставе исти стандарди у суђењима за ратне злочине.

"Тражимо да престану хапшења прогнаних Срба с циљем одвраћања од повратка и органичавања слободе кретања, да се ријеши питање несталих лица и да се санкционише говор мржње према српској заједници у Хрватској", наводи се у саопштењу.

Из Коалиције напомињу да без проналажења правичних и трајних рјешења за стотине хиљада протјераних Срба и других оштећених грађана Србије, који су прије рата живјели на подручју Хрватске, није могуће говорити о успостављању искреног повјерења и помирења између српског и хрватског народа и потпуне нормализације односа између двије државе.

Писмо за хрватског премијера, Линта ће предати у Амбасади Хрватске у Београду.

Коментари / 0

Оставите коментар