Хитно заузети став о пресуди генералу Ђукићу

Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске затражиће од Тима за координацију за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Српске да под хитно заузме став о најновијој пресуди Суда БиХ којом је генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић осуђен на 20 година затвора.

Република Српска 19.06.2014 | 16:59
Хитно заузети став о пресуди генералу Ђукићу


Предсједник ове организације Недељко Митровић рекао је Срни да је очито да Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ не врши надзор над радом Тужилаштва и Суда БиХ, због чега правосуђе БиХ и доноси овакве накарадне пресуде, углавном на штету Срба".

Он сматра да Суд БиХ нема жељу да изврши ревизију случаја "Тузланска капија", без обзира што има на располагању низ релевантних доказа и чињеница од стручне експертизе која говори о томе да генерал Ђукић није крив за оно што му се ставља на терет.

"Тужилаштво БиХ је под великиом политичким притиском, због чега Републичка организација породица  заробљених, погинулих бораца и несталих лица сматра да се структурални дијалог о реформи правосуђа БиХ мора
вратити на сам почетак", закључио је Митровић.

Суд БиХ смањио је казну генералу Војске Републике Српске /ВРС/ Новаку Ђукићу са 25 на 20 година затвора за злочине на "Тузланској капији" 25. маја 1995. године, потврдио је Срни Ђукићев бранилац Милорад Ивошевић.

Ивошевић је рекао да као Ђукићев бранилац још није добио пресуду Апелационог вијећа Суда БиХ, али да је ова информација "нажалост тачна".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

19.06.2014 10:43

Индивидуализација кривице, име и презиме а не народ! Неко мора "понијети терет одговорности", зато и постоје подјеле функција.Уколико си функционер у било ком виду, имаш и терт одговорности.Боље функционер него народ,јер народ не може бити одговоран.Уколико ми будемо затезали,затезат ће и они тамо и нема пресуда ни њима ни нама а то не ваља јер онда у перцепцији људи народ постаје одговоран а што није у реду, зато боље "жртвовати функционере" ради добра народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

19.06.2014 16:25

Па нек они Муслимане осудјују за горе по 3 год, то је битно а овај генерал који нема везе са овим сто га осудјују добио је 20 година.

ОДГОВОРИТЕ