Шта чека Партизан на путу ка ЛШ?

Фудбалери Партизана ипак се спремају за Лигу шампиона, а црно-беле не очекује нимало лак посао у 12. нападу на елиту.

Фудбал 19.06.2014 | 09:32
Шта чека Партизан на путу ка ЛШ?

Партизан ће борбу за треће учешће у ЛШ почети као носилац у другом колу квалификација, док ће већ у наредна два бити међу неповлашћеним екипама.

Најтеже потенцијалне препреке за клуб из Хумске биће Малме, Стромгодсет, Динамо Тбилиси (2. коло), те Салцбург, Стеауа, Селтик, Лудогорец, Макаби (3. коло).

Партизан је једини српски клуб који је учествовао у групној фази Лиге шампиона, први пут се у елиту пласирао у сезони 2003/2004, а последњи у сезони 2010/2011. Тада су црно-бели до елите стизали након драматичних двомеча са Њукаслом и Андерлехтом.

Црно-бели су још четири пута били на корак од ЛШ, 1999. их је у последњем колу квалификација зауставио московски Спартак, потом 2002. минхенски Бајерн, 2005. је након пенал серији прошла словачка Артмедија, а последњи пут су на последњем степенику стали 2008. када је уз доста помоћи арбитара бољи био турски Фенербахче.

Партизан је међу носиоцима у жребу за други круг, а има 17 потенцијалних противника. То су Динамо Тбилиси (Грузија), Малме (Шведска), КР Рејкјавик (Исланд), Диделанж (Луксембург), Стромгодсет (Норвешка), Њу Сејнтс (Велс), Сент Патрик (Ирска), Скендербег (Албанија), Левадија (Летонија), Работнички (Македонија), Валета (Малта), Зрињски (БиХ), Клифтонвил (Северна Ирска), ХБ Торсхавн (Фарска острва), Жалгирис (Литванија), Сутјеска (Црна Гора), Санта Колома (Андора).

Очигледно је да ће црно-бели желети да их мимоиђу Скандинавци, Грузини, али и локални ривали, пре свега због могућих инцидената. Ако би морали да бирају, вероватно би се 'ломили' између представника Андоре, Малте и Луксембурга.

Што се тиче трећег круга квалификација, Партизан за разлику од претходних година неће бити носилац у овој рунди. Међутим, повлашћени статус није донео много доброг црно-белима претходних сезона, јер су редовно испадали од слабије рангираних екипа (АПОЕЛ, Генк, АЕЛ, Лудогорец).

Потенцијални ривали, ипак, нису нимало наивни, то су: Ред Бул Салцбург (Аустрија), Стеауа (Румунија), АПОЕЛ (Кипар), Селтик (Шкотска), БАТЕ Борисов (Белорусија), Спарта Праг (Чешка), Динамо Загреб (Хрватска), Лудогорец (Бугарска), Макаби Тел Авив (Израел) и Шериф Тираспол (Молдавија).

Јасно је да би црно-бели радо волели нови окршај са незгодним Молдавцима, евентуално да се реванширају Кипранима, док ће се свакако надати да избегну Салцбург, Стеауу, Макаби и наравно локалног ривала Динамо.

Уколико Партизан прескочи ову препреку, обезбедиће себи сигуран наступ у Европи, јер ће у случају елиминације у последњој рунди такмичење наставити у Лиги Европе.

Десет победника из трећег кола квалификација ће се пласирати у плеј-оф рунду, одакле ће пет најбољих у Лигу шампиона.

Мечеви другог кола квалификација за ЛШ играју се 15/16. и 22/23. јула, треће коло на програму је 29/30. јула и 5/6. августа, док је плеј-оф на распореду 19/20. и 26/27. августа.

Коментари / 0

Оставите коментар