Тестови под полицијском заштитом

У наредна три дана - матуранти полажу малу матуру. Свршени осмаци најпре ће полагати тест из српског, односно матерњег језика, у уторак из математике, а у среду их чека комбиновани тест, који проверава знање из пет предмета: билогије, хемије, физике, историје и географије.

Србија 16.06.2014 | 10:30
Тестови под полицијском заштитом

Овогодишње тестирање ће бити у знаку строже процедуре и јачих мера безбедности. Обреновачки ђаци - иако могу да изађу и у августу - махом ће пријемни полагати од понедељка.

У пратњи полиције начелници школских управа - преузели су тестове за малу матуру. Ове године видљива је јача заштита материјала и виши степен поверљивости.

"Оно што је новина је практично да је према уредби овај акт означен степеном тајности интерно, што подразумева и одговорност за све оне који дођу у посед овог материјала", каже Драган Банићевић из Завода за вредновање квалитета образовања.

Након прошлогодишњег скандала са крађом тестова у штампарији - ове године тестови су штампани у Заводу за вредновање квалитета - где су и осмишљавани.

У протекла два и по месеца, у ту просторију приступ је дозвољен само овлашћеним лицима. Сваки папир који је био вишак на крају дана - уништаван је, тестови су стављани у сигурносне кесе, а потом у кутије, па у трезор.

Министар Вербић похвалио је зрелост обреновачких ђака јер се 90 одсто њих изјаснило да сада полаже матуру а не у августу. Чињеница да се завршни испит у основној школи спроводи уз надзор полиције је поражавајућа, рекао је министар.

"Док год ми будемо у позицији да тестове за малу матуру транспортујемо полицијским марицама то значи да ми и даље нисмо довољно озбиљно сви заједно схватили тај тест, да се не односимо коректно према њему", каже министар просвете, науке и технолоског развоја Срђан Вербић.

Ове године неће бити ни извлачења испитних комбинација у студију РТС-а. Једну једину отвориће директори у својим школама.

Основци највише страхују од комбинованог теста. Разлога за страх и трему нема, поручују састављачи теста.

"Број задатака у комбинованом тесту ће бити такав да ће бити пет задатака из биологије, биологију су најдуже учили у основном образовању, четири задатка из исотрије, географије и физике и три задатка из хемије коју су учили две године. Задаци ће бити лакши и ученици не треба да се плаше, и већ треба да се осећају сигурно", кажеДрагана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања.

Завод је ове године сачинио 52 комбинације теста, међу којима и тестове за ученике националних мањина, слабовиде као и оне који су били у програму образовања одраслих Друга шанса.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxл

16.06.2014 08:51

Полиција и тестови, ко на полагању возачког испита?Нећу даље, ко је полагао зна зашто?

ОДГОВОРИТЕ