Нико не смије да отвори гроб грофа Дракуле

Верује се да је влашки кнез Влад Цепеш, чије је име синоним за страву, умро у Напуљу, код ћерке Марије, удате за напуљског племића.

Свијет 16.06.2014 | 07:06
Нико не смије да отвори гроб грофа Дракуле

Италијански историчари пронашли су у Напуљу гроб озлоглашеног влашког кнезаВлада Цепеша, познатијег као Дракула, чије је име постало синоним за страву, а које милиони људи широм света повезују с вампирима. Иако то још нису стопроцентно доказали, истраживачи тврде да имају веома јаке доказе да чувени гроф није сахрањен у Трансилванији.

Средњовековни румунски владар, који је добио надимак Набијач јер је непослушне поданике набијао на колац, није погинуо у бици против Турака, већ је последње дане провео код ћерке Марије, која је била удата за напуљског племића, тврде Италијани. До тог необичног закључка дошли су кад су у Цркви Санта Марија ла Нова у Напуљу пронашли гроб из 15. века окићен симболима карпатског аристократе.

- Кад погледате рељефне скулптуре, симболика је очигледна. Показатељ да је гроф Дракула ту сахрањен је чињеница да је гроб окићен двема сфингама - симболом града Тебе, који се понекад пише и назива Тепес (ср. Цепеш), а такође и змајем који се налази на грбу Владове породице - рекао је историчар Рафаело Глини с Универзитета у Талину и додао да је тим знацима исписано његово име - Цепеш Дракула.

- Влад је други део имена добио јер су његовог оца звали Дракул, што би значило змај, па би Дракула значило змајић - истакао је научник.

Иначе, историјска личност кнез Влад Цепеш није повезиван са вампирима до почетка 20. века, кад је послужио као инспирација писцу Брему Стокеру да створи лик бесмртног зликовца у свом роману.

Кнез и војвода Влашке Влад ИИИ ступио је на престо 1448. и тад је започео преуређење спољне и унутрашње политике своје земље. Укинуо је феудалну обавезу и дао статус слободних војника свима који су били спремни да се боре против Турака. Практиковао је изненадне и ноћне нападе, а у једном таквом походу на табор османске војске утекао му је султан Мехмед ИИ.

- Влад Цепеш рођен је 1431. у тврђави Сигишоари, у Трансилванији
- Отац му је био Влад ИИ Дракул, а мајка молдавска принцеза Снежана
- Имао је старијег брата Мирчу (Мирослава) и млађег полубрата Радуа (Радослава)
- Владао је Влашком у три наврата - 1448, 1456-1462. и 1476. године
- Био је познат по суровим методама у одбрани од Турака, нарочито по набијању на колац, углавном османлијских заробљеника
- Легенда о његовој праведности у борби против Турака и даље је жива у предању народа Горја и Баната
- Име Влада Цепеша налази се и на списку дародаваца манастира Хиландара

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

данилиада

16.06.2014 06:56

Глупости...То је некада звучало као некаква реалност. То је данас идиотски и помислити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

16.06.2014 07:48

Ако је био праведан зашто толики страх од њега?

ОДГОВОРИТЕ