Вучиловац: Отићи или остати?!

Из потпуно потопљеног Вучиловца код Брчког вода се повукла, а након изградње привременог пута на уласку у село који је уништен у поплави, почело је велико чишћење у коме поред мјештана учествују и припадници Оружаних снага БиХ.

 

Вучиловљани су пред дилемом: остати или се заувијек иселити?

Република Српска 14.06.2014 | 20:34
Вучиловац: Отићи или остати?!

Катаклизмичну слику великог језера у вријеме поплава у Вучиловцу замијенила је једнако таква након повлачења воде: пустош и хаварија каква се не памти. На позив локалне власти људи се враћају и празне куће и објекте јер је све што су стекли и имали – Сава у отпад претворила.

У селу су и све службе локалне власти: организовано се одвози чврсти отпад, пере главна сеоска саобраћајница, уређује оштећена преливна каналска мрежа, обавља дезинфекција објеката и дворишта, а Вучиловљани су нарочито захвални припадницима Оружаних снага који војнички организовано раде и заиста се не штеде.

Дилема око 160 српских домаћинстава која су се након изгона у току рата вратила и изнова закућила разорена огњишта, није једноставна – остати или заувијек иселити јер таква иницијатива постоји и у Влади дистрикта и код мјештана.

Иако ће чишћење и санација терена у Вучиловцу сигурно потрајати, тешко је повјеровати у опоравак овог некада богатог села у коме је већина породица живјела од пољопривреде: одбрамбени насип је озбиљно оштећен, пут прекинут, љетина уништена, земља опрана, много стоке је страдало а економски објекти су оштећени.

Хоће ли људска упорност уз подршку која је неминовна добити још једну битку за Вучиловац, ипак ћемо сачекати.

(БН ТВ)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

небитан

14.06.2014 19:27

А гдје да оду? У објекте које це им да прави влада БД, који су од 40-так квадрата. Мада је и то упитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

14.06.2014 20:09

Република Српска - отићи или остати?! Ту мислим да дилеме нема, само је проблем како, а није битно ни гдје, Њемачка, Катар, Русија, ..., само како? Вучиловац не бих ни коментарисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

15.06.2014 07:31

дејанпд-промашио си тему. Вучиловац се не налази у Српској. А тебе у Српској вјероватно нико и не задржава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јокер баа

15.06.2014 07:59

Вучиловац је најобичнија"сића",колико је Срба '92"хумано"пресељено по налогу сдс-а,краишњак је преселио пола Сарајева,наредиш некоме да напусти свој дом уз обећање да ће се брзо вратити а потом тај исти народ прогласиш избјеглицама а колико је тих"избјеглица"само потом изгубило главу на фронту то је посебна прича.Жали Боже мртвих глава на свим странама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

15.06.2014 09:29

Треба исељавати сва поплављена мјеста јер поплава це бити све висе и висе, а власт како води рачуна о народу и колико је способна то смо видјели, не видим у скоријој будућности да це се насипи правити поготово ове године кад паре требају за изборе

ОДГОВОРИТЕ
Name

О3ПЕХ

15.06.2014 13:37

Проблеми материјалне природе и нису неки проблеми за дрзаве које воде рацуна о привреди, медјутим дрзаве и региони гдје се зиви по рецепту "сјаси курта да узјаси мурта" и гдје се свака прилика и неприлика користи за политицку пропаганду су несто друго. Ту нема средстава да се помогне људима као и овим несретницима који су изгубили све сто су имали у поплавама. Њима само Бог мозе помоци. Тренутни проблеми људи који су настрадали у поплавама су само тренутни, а влада или будуце владе уопсте не размисљају о неким дугороцним плановима ста и како се застити од поплава или слицних катастрофа које су могуце. Ту лези највеца опсност о којој нико тренутно и не размисља.

ОДГОВОРИТЕ