Увели мјере штедње па повећали број запослених

Уз одлуку о замрзавању запошљавања у институцијама БиХ, укупан број запослених у прошлој години повећан је за 40 људи, што се одразило и на издвајања за нето плате и накнаде свих запослених (301,4 милиона КМ).

Босна и Херцеговина 14.06.2014 | 15:20
Увели мјере штедње па повећали број запослених

 

На крају 2012. године било је 22.174, а на крају прошле 22.214 запослених у 75 институција БиХ. У неким институцијама је мање упосленика него у години раније, док су бројне примиле више десетина нових људи, објавиле су Независне новине.

Према недавно усвојеном Извјештају о извршењу буџета БиХ за 2013. годину, Тужилаштво БиХ је лани број запослених повећало за 37, Суд БиХ је примио 34 нова упосленика, СИПА њих 32, Управа за индиректно опорезивање 16 нових запосленика, затим Предсједништво БиХ 14, Високо судско и тужилачко вијеће 13...

У Закону о буџету пише да су "нова запошљавања дозвољена само у изузетним случајевима (новоосноване институције и сл.)" и све то мора одобрити Вијеће министара БиХ.

Прошле године профункционисала је само једна новооснована институција - Вијеће за државну помоћ, којем је Вијеће министара одобрило пријем пет упосленика.

Остали новоупослени примљени су због других "изузетних случајева" чије запошљавање очигледно не нарушава мјере штедње уведене због кредитног аранжмана са Међународним монетарним фондом.

Мимо пројекције наведене у буџету, чак 19 институција је повећало број запослених, због чега је из текуће буџетске резерве за бруто плате и накнаде морало бити издвојено 1,3 милиона КМ.

Џевад Некић, замјеник главног државног ревизора, сматра да се очигледно прешироко тумаче "изузетни случајеви", због чега, и уз одлуку о замрзавању повећања административног апарата, расте број запослених у односу на пројекције исказане у буџету.

"Немам ништа против попуњавања радних мјеста према систематизацији. Но, у бројним институцијама нису попуњена систематизована мјеста, него имају људе 'са стране' ангажоване по уговору о дјелу, па и на то одлази огроман новац", каже Некић.

Напомиње да је пракса додатног запошљавања у институцијама БиХ настављена и у овој години јер стално имамо нове конкурсе којима министарства, агенције и дирекције примају запослене.

"Занимљиво је да је већина конкурса 'резервисана' за оне што већ у тим институцијама раде по уговору о дјелу, а они буду трајно збринути овим конкурсима, који се само зову јавним", нагласио је Некић Независним.

Драган Вранкић, бивши министар финансија и трезора БиХ и члан Заједничке комисије за економске реформе и развој бх. парламента, тврди да ће контроверзи о новим запошљавањима бити све док се не уради свеобухватна анализа о броју упосленика, њиховим учинцима и о ефектима постојања самих институција.

"Једино се тако може утврдити реално стање и одговорити на питање зашто је, на примјер, у 19 институција број новозапослених већи од пројекције наведене у буџету за који смо гласали", оцијенио је Вранкић, примијетивши и да је административни апарат у многим европским земљама већи од овог у БиХ са свим нивоима власти.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxл

14.06.2014 14:34

Кад су уништили привредну инфраструктур, да не запошљавају у институције и на "државну сису" не би се нико ни запослио.

ОДГОВОРИТЕ