Судије "убијају" Мундијал!

Оно чега су се многи највише плашили пред Светско првенство у Бразилу, катастрофално суђење, није изостало.

Фудбал 14.06.2014 | 14:09
Судије "убијају" Мундијал!

Већ у прва два дана арбитри су направили неколико аматерских потеза и директно утицали на резултате мечева.

Све је почело поклон пеналом за Бразил на премијери, потом су Мексику поништена два чиста гола, а онда је без потребе пеналом награђена и Шпанија.

Прво име које су псовали многи навијачи је Јапанац Јуичи Нишимура. Он је у првом мечу Мундијала свирао пенал Бразилу након дуела Дејана Ловрена и Фреда. Хрват је једва дотакао Бразилца који као да је једва чекао да падне у казненом простору, а Јапанац брже-боље свирао на белу тачку. Овај пенал донео је Бразилу вођство 2:1 и на крају лакшу пут до победе над Хрватском.

"Само судије са Светског првенства могу вратити Мајами Хит у игри", нашалио се амерички новинар Ендрју Сицилиано.

Надали смо се да другог дана неће бити сличних пропуста, али смо испали наивни. За само пола сата судије из Колумбије су два пута буквално 'покрале' Мексиканце. Помоћни судија Умберто Клавихо је два пута махао заставицом приликом голова Ђованија дос Сантоса.

Ако у првом случају није могао најбоље да види да ли је неки играч Камеруна био ближи голу од Мексиканца, онда је у другом морао да примети да је управо Камерунац захватио лопту пре него што ју је Мексиканац убацио у мрежу.

"Не баш најбољи старт судија на Светском првенству. У првих 120 минута Мундијала донете су три погрешне одлуке које су утицале на резултат", сматра енглески новинар Том Маршал.

А онда врхунац, у мечу за све сладокусце, у репризи финала прошлог Мундијала, искусни италијански арбитар Николо Рицоли је поклонио пенал Шпанији. Коста је финтирао Де Фреја, Холанђанин је проклизао, нападач Шпаније је стао на његову ногу и пао, те добио пенал. Шпанија је повела.

"Судије су свесне одговорности на СП, свака грешка може да буде одлучујућа. Али некад не можемо просудити да ли је судија погрешио или не. Можемо дискутовати да ли је јуче (четвртак) била довољно контакта за пенал или не. Судије на терену доносе одлуку у секунди. Они су концентрисани на гестове, а када видите руку на некоме, тешко је донети један закључак. Није у реду да због тога причамо о казни. Људи смо, а људи греше. Нико овде не фаворизује неки тим, то је фантазија", брани своје колеге бивши судија Масимо Бусака, директор судијске организације при ФИФА.

Судије јесу људи, али толико грешака на само три утакмице, доводи до питања да ли су прави људи у ФИФА задужени за именовање арбитара. Надамо се да у наставку Мундијала судије неће бити највеће звезде.

Коментари / 0

Оставите коментар