Вода "расијала" мине у 27 општина

У чак 27 босанскохерцеговачких локалних заједница поплаве и клизишта имали су директан утицај на ситуацију с минама, тако да у тим локалним заједницама сумњива површина данас износи 106 километара квадратних, а прије потопа је захватала тек 41 квадратни километар.

Босна и Херцеговина 14.06.2014 | 08:58
Вода "расијала" мине у 27 општина

Ријеч о Добоју, Модричи, Петрову, Костајници, Сребреници, Вукосављу, Шамцу, Брчком, Маглају, Завидовићима, као и Жепчу.

"Односи се то и на општине Олово, Усора, Добој Југ, Калесија, Лукавац, Тузла, Живинице, Грачаница, Добој Исток, Орашје, Оџак, Вогошћа, Хаџићи, Илиџа, Илијаш и Горажде", потврдили су Независним из Центра за уклањање мина у БиХ (БХ МАЦ).

Из БХ МАЦ-а, апелују на грађане да избјегавају кретање уз ријеке чија корита или обале граниче са регистрованим минским сумњивим површинама. Судећи по информацијама које су нам доставили, запослени у БХ МАЦ-у нису сједили скрштених руку у протеклих неколико седмица.

"Усљед елементарних непогода које су погодиле БиХ, оперативне активности БХ МАЦ-а спроводе се континуирано од 15. маја, а састоје се од извиђања поплављених подручја, односно подручја угрожених клизиштима гдје је приступ могућ, у циљу сагледавања тренутног стања мински сумњивих и ризичних површина, припреме микролокација за интервентно деминирање, хитног обиљежавања и упозоравања становништва на минску опасност", каже Горан Ждрале, службеник у Сектору за операције БХ МАЦ-а.

Он наводи да је до данас извршено пет интервентних деминирања од стране акредитованих деминерских организација, уз надзор БХ МАЦ-а, а, како додаје, БХ МАЦ је за интервентно деминирање припремио још пет задатака.

Истовремено, деминери Републичке управе Цивилне заштите прегледали су значајне површине и обиљежили десетине минских поља у поплавама погођеним подручјима.

Деминери Републичке управе Цивилне заштите прегледали значајне површине и обиљежили десетине минских поља.

"Деминери који су ангажовани на уклањању минско-експлозивних средстава у поплавама угроженим подручјима до сада су прикупили 293 ручне бомбе, 60 тромблонских мина, 27 пројектила, 24 ПП мине, двије ракете, једну авио-бомбу, као и другу ситну муницију", саопштено је недавно из МУП-а РС.

Из МУП-а увјеравају да ће деминерски тимови наставити и у наредном периоду да дежурају на подручју Добоја, Шамца и Доњих Жабара, како би уклонили мине на које се наиђе приликом чишћења објеката и земљишта.

Милко Видаковић, шеф Цивилне заштите Добој, наводи да им је ријека Босна донијела мине са минских поља из других општина, а највише из Маглаја.

"Када је Босна надошла, донијела је доста мина и читаво вријеме су деминери били на терену и нашли много минско-експлозивних средстава. Ако их пронађу грађани, најбоље би било да одмах позову број 121", нагласио је Видаковић.

Он додаје да постоје претпоставке да неексплодираних убојитих средстава има око мостова, гдје треба да чисте остатке поплава, али то не могу да ураде без деминера.

"Имамо један мост гдје је нанесено доста смећа и муља, а ангажовали смо деминере и чекамо да нам они предложе мјере. До тада, не смијемо ући са машинама", наводи Видаковић.

Мухамед Гибић, шеф Одсјека за Цивилну заштиту Брчко дистрикта, за који у БХ МАЦ-у тврде да је ријеч о локалној заједници гдје су скорашње непогоде имале утицај на ситуацију с минама, наводи да се становништву савјетује опрез.

"Када се уочи било какав облик мине или било каквог сличног заосталог средства из прошлог рата, потребно је да се обавијести центар 121, који активира деминерски тим, а који одмах иде на лице мјеста и уклања то средство", наводи Гибић.

Коментари / 0

Оставите коментар