Циљ је ЕУ, а не избор између Москве и Брисела

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да је циљ Србије ЕУ, али да нема утисак да ће Србија морати да бира између Брисела и Москве.

Вучић је рекао да су односи Србије са Русијом потпуно у реду и нормални, али да је "најважнији циљ Београда у овом тренутку приступање ЕУ, и то што прије".

Србија 13.06.2014 | 10:33
Циљ је ЕУ, а не избор између Москве и Брисела

"За то ћемо учинити све. Ту нема повратка. Јасно ми је да тај пут неће бити лак. Има много домаћих задатака које треба да урадимо: политичких и економских, те социјалне реформе", навео је Вучић за њемачке и швајцарске новине "Билд" и "Блик".

Београдски "Блиц", који је добио екслузивно право да пренесе интервјуе, пише да је Вучић рекао да Србија мора да научи да размишља на потпуно другачији начин.

"Сигуран сам да ће за четири, пет година највећи део тога бити испуњен. Онда нека Немачка и друге чланице ЕУ одлучују да ли нас желе или не", рекао је Вучић.

На питање да ли види проблем у томе што ће Србија, када постане чланица ЕУ, морати да призна Косово, Вучић је рекао да "признавање Косова није на дневном реду за Србију, али да се преговара са Приштином о побољшању односа".

"Рећи ћу вам исто што и канцеларки Ангели Меркел: нисам претерани оптимиста, видим препреке које су пред нама. Ипак, управо сада први пут искрено верујем да можемо да решимо проблеме", рекао је Вучић.

Он је навео да се преговори одвијају веома добро и да је сигуран да ће ускоро бити потписан споразум који ће бити задовољавајући и за Србе и за косовске Албанце.

"Обе стране знају: само заједно можемо да нађемо решење", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је приступање Србије НАТО-у "веома шкакљиво питање" и да треба имати у виду да је НАТО бомбардовао Србију 1999. године.

"Данас имамо добре односе са НАТО-ом. Куда ће нас то одвести, видећемо", рекао је Вучић.

На питање да ли вјерује да ће Москва вратити Крим, Вучић је одговорио да је Србија од самог почетка "подржавала територијални интегритет Украјине, а то укључује и Крим".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дон

13.06.2014 11:35

Па да, нема висе потребе за избором. Брисел је изабран, вец одавно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

13.06.2014 13:58

Само се ви увлаците Меркеловој у д..е, па после кукајте како Руси неце да помогну, нецемо уци у ЕУ ни за 20 година.

ОДГОВОРИТЕ