Прикрива се судбина несталих Срба

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је Срни да Институт за нестала лица БиХ ради под снажним притиском Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ и федералних институција с циљем да судбина 1.650 несталих Срба остане неразјашњења.

Босна и Херцеговина 13.06.2014 | 09:46
Прикрива се судбина несталих Срба

Митровић је нагласио да је процес тражења несталих Срба у БиХ у потпуном застоју, истичући да највећу одговорност за то сносе Тужилаштво БиХ и ИЦМП.

"Од формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године до данас идентификовано је свега 224 Срба, док се на списку несталих из Републике Српске и даље налази 1.650 српских војника и цивила", подсјетио је Митровић.

С тога је, сматра Митровић, неопходно структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ вратити на његове почетне позиције и извршити потпуну реформу Института за нестала лица БиХ.

Он је нагласио да Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила има довољно основа за сумњу у праве разлоге покретања поступка за смјену директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Горана Зупца.

"Убијеђени смо да је разлог за то формирање и рад Радне групе при Сипи за истраживање страдање Срба у Сарајеву која је и формирана по налогу Зупца. Имамо одређених индиција и информација да је ова радна група почела са радом", истакао је Митровић.

Он је рекао да је то суштински разлога због којег Зупца неки жели да уклоне са ове позиције, док су остали разлози само "маска" за тај потез.

Коментари / 0

Оставите коментар