Исламисти напредују, Ирачани бјеже

Ирачки побуњеници ушли су касно синоћ у град Џалавла, на истоку земље, након што су снаге безбједности напустиле своје положаје, изјавили су безбједносни извори.

Свијет 13.06.2014 | 09:31
Исламисти напредују, Ирачани бјеже

Курдски пешмерга борци размјестили су појачања да би заштитили просторије своје политичке сранке у Џалавли прије доласка побуњеника у овај град у провинцији Дијала, на граници са Ираном.

Стотине Ирачана са сјевера земље, међу којима има мушкараца, жена и дјеце, у препуним возилима и даље напуштају своје домове због страха од сукоба, отмица и силовања током напредовања исламиста.

УН процјењују да је од понедјељка, 9. јуна, избјегло око пола милиона људи, након што су милитанти почели да заузимају градове и постављају пунктове у сјеверном дијелу земље.

Егзодус је почео када су припадници групе Исламска држава у Ираку и Леванту, која се одвојила од Ал каиде, заузела град Мосул, а потом и Тикрит, послије чега су кренули ка Багдаду.

На интернету је емитован снимак бруталног убиства једног сунитског полицијског мајора у његовом дому у једном ирачком граду. Исламисти желе да оваквим призорима застраше суните у редовима ирачке војске и полиције, како би додатно оборили морал државних снага.

Коментатори наводе да је ово највећа безбједносна криза у Ираку у посљедњих неколико година.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

13.06.2014 07:53

Па нек захвале Бусу за овакво стање

ОДГОВОРИТЕ