Савјет министара БиХ још увијек нема план за помоћ поплављеним

Посланици Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ и данас су водили вишечасовну расправу о посљедицама катастрофалних поплава, али без конкретног приједлога санације штета.

Босна и Херцеговина 12.06.2014 | 18:38
Савјет министара БиХ још увијек нема план за помоћ поплављеним

О томе ће до краја овог мјесеца поново расправљати, али на посебној сједници Представничког вијећа.

Да ли ће до тада бити направљен приједлог како помоћи десетинама хиљада људи који су остали без кућа и имања, како обновити порушену инфраструктуру и привреду?

Савјет министара БиХ посланицима Представничког вијећа упутио је Извјештај на више од 200 страница о томе шта је урађено од 15. маја па до данас. Извјештај је препун беспотребних информација, записника са сједница и сличних ствари, али ни слова о мјерама за санацију штета и помоћ поплављеним.

,,Нема конкретних приједлога осим што се очекује донаторска конференција, па да нам страни донатори помогну. Не видим спремност институција БиХ да ефикасно и брзо дјелују'', каже посланик СДС-а
Александра Пандуревић.

,,Очекујемо да ће нам међународна заједница помоћи, али кључно питање је како ће се тако прикупљена финансијска средства подијелити'', сматра посланик СНСД-а Душанка Мајкић.

И док владајућа елита у БиХ дијели, још увијек непостојећи новац,  50 хиљада људи су због поплава постали бескућници.

,,Мјесец дана након поплава нема ни једног програма који се односи на збрињавање тих људи. Сви нешто чекају. Чекају процјене штете, чекају донаторску конференцију, а вјероватно ће чекати и да прођу годишњи одмори. Онда ће чекати да дође зима па ће тада тим људима почети правити куће. То је лицемјерно, бесмислено и безобразно'', сматра посланик ХДЗ-а БиХ Нико Лозанчић.

Осим 50 хиљада људи које су поплаве и клизишта оставили без кућа, у БиХ је још неколико хиљада незбринутих ратних избјеглица. Они већ двије деценије чекају донаторска средства за обнову имања, а средстава ни на видику.

,,Како можемо тражити донације када смо земља у којој администрација  има највеће плате у регији?'', пита се посланик СДП-а БиХ Анто Домазет и предлаже да се дио средстава нађе на властиту иницијативу и од властитих средстава БиХ.

У СДС-у имају приједлог како из домаћих средстава помоћи унесрећеним.

Министру за економске односе и спољну трговину Борису Тучићу предложили су да искористи одредбе ЦЕФТА споразума који даје могућност да земља у ванредној ситуацији, каква је тренутно у БиХ, уведе и повећа царине на увоз прехрамбених и пољопривредних производа те да се тако прикупљена средства усмјере за помоћ.

,,Министар не да није урадио и предложио тако нешто, већ се није удостојио ни да нам одговори на наше питање и приједлог'', каже посланик СДС-а Александра Пандуревић и додаје да је умјесто тога министар
финансија предложио нови Закон којим се предвиђа увођење финансијског инспектората што за собом повлачи стотињак нових радних мјеста.

,,То је предизборни закон за предизборно запошљавање чланова СНСД-а. За то има пара док ће поплављени чекати неку донаторску конференцију'',  каже Пандуревић.

Озбиљна ревизија буџета заједничких институција БиХ могла би резултирати уштедама десетина милиона марака које би се могле преусмјерити за помоћ поплављеним. Неко би коначно требао провјерити на шта се троши буџетски новац.

Примјер да нешто није у реду је и информација из Министарства финансија да је за потребе ремонта хеликоптера Оружаних снага БиХ уплаћено 7,5 милиона марака, док из тих истих Оружаних снага стиже информација да 1. и  2. хеликоптерски сквадрон није оспособљен за ефикасно првођење мјера заштитие и спашавања.

Логично је питање-гдје су паре?

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

доомаациин

12.06.2014 18:44

Ма треба им плијенити имовину и све дати за смјестај угрозених и санацију. Како це имат план кад су покрали и оно мало сто је остало, узас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина..

13.06.2014 07:57

цекају инструкције ментора...Вјероватно РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ 40% ..Који лицемјери..

ОДГОВОРИТЕ