Тајкуни поштеђени, Фонд солидарности пуниће радници и пензионери

Умјесто да Влада РС узима новац од тајкуна, умјесто да наплате потраживања од највећих пореских дужника, попут Оптима групе, Рафинерије брод, она поново узима од радника, пензионера.

Република Српска 13.06.2014 | 08:50
Тајкуни поштеђени, Фонд солидарности пуниће радници и пензионери

Република Српска би у петак, 13. јуна, требало да успостави Фонд солидарности за обнову подручја похараних мајским потопом.

Влада РС је сачинила законско рјешење о оснивању Фонда, који би требало да се пуни по основу доприноса солидарности, задуживањем код међународних финансијских институција и донаторских средстава.

Допринос солидарности значи да ће од радничке нето плате и послодаваца бити издвојено по 1,5 посто конвертибилних марака у Фонд.

„Допринос солидарности дефинисан је као најмање могуће оптерећење, а да опет сви, као становници Републике Српске, солидарно допринесемо угроженима. То је помоћ човјека-човјеку", рекла је премијерка Жељка Цвијановић.

ЧОВЈЕК ИЛИ КУМ

Власт је напрасно доживјела илуминацију, инсистирајући на емпатији и помоћи Човјеку, који је током дуге деветогодишње владавине Савеза независних социјалдемократа био потпуно заборављен.

Умјесто Човјека, владајућа елита се протеклих година првенствено бринула за добробит пријатеља, кумова, рођака, усмјеравајући на њихове рачуне милионе марака из буџета посредством Инвестиционо-развојне банке и намјештених пројеката.

Највећи терет пуњења буџета Фонда биће поново на грађанима РС, радницима, пензионерима...

Представници Владе толико су се занијели причом о солидарности "човјека за човјека", попут министра рада и борачко инвалидске заштите Петра Ђокића, који, ни мање ни више, очекује да послодавци, као израз солидарности, исплаћују радницима веће плате. Ђокић као да обитава у паралелном универзуму и не зна стварно стање ствари у привреди РС, која је додатно опустошена мајским поплавама.

Унија послодаваца РС је против увођења новог пореза, сматрајући да ће то додатно угрозити пословање предузећа.

Фонд солидарности пуниће и пензионери, којима ће од мизерних пензија бити одбијено од једне до пет КМ, у зависности од висине мировине.

Премијерка Цвијановић тврди да Влада првобитно није намјеравала да допринос солидарности уведе и на пензије, али да су "представници пензионера понудили своју помоћ и изразили жељу да буду дио ове солидарне приче".

Није познато колико је пензионера у РС консултовао предсједник пензионерског Удржења Раде Ракуљ када је дао ову великодушну понуду.

Подсјетимо да се власт хвалисала када је почетком године донијела одлуку о повећању пезија, према којој су најниже пензије увећане за три марке. Сада пензионере опорезује са једном до пет марака.

ТАЈКУНИ СУ ЗАШТИЋЕНИ

Питање је зашто је Влада одлучила да формира нову институцију када у склопу Министарства грађевинарства већ постоји Дирекција за обнову и развој? Такође је нејасно зашто се све ради наврат нанос и прије него што постоји податак о стварној штети коју су РС нанијеле поплаве.

Високи функционер Партије демократског прогреса (ПДП) Зоран Ђерић сматра да је било посве логично да Влада РС, прије било какве расправе о формирању Фонда солидарности за обнову, парламенту достави информацију о штети коју су нанијеле поплаве, па тек онда да се утврде мјере за обнову унуиштених подручја.

"Умјесто да Влада РС узима новац од тајкуна, умјесто да наплате редовна потраживања од највећих пореских дужника, попут Оптима групе, Рафинерије брод, она поново узима од радника, пензионера и и свих оних који су најмање одговорни зашто се РС налази у оваквом стању", рекао је Ђерић за Журнал.

Према његовим ријечима, допринос солидарности је нови намет на урушену привреду РС и осиромашене и обесправљене грађане.

Посебно питање је ко ће и како управљати средствима Фонда солидарности? Из Владе тврде да ће у Фонду бити људи са локалног и републичког нивоа власти, као и странци, те да ће Фонд подлијегати контроли ревизије.

"Наша је намјера да све активности Фонда подлијежу контроли скупштинског одбора, на чијем челу треба да буде неко из опозиције да врши надзор над радом", казала је она.

Ђерић сматра да се ту ради о још једној ујдурми владајуће странке

"Како то они већ раде, ставиће некога из опозиције на чело независног скупштинског одбора, а већину у том одбору ће имати људи из режима и они ће одлучивати како ће се средства распоређивати", тврди Ђерић.

Једнократна помоћ угроженом становништву, која ће износити 5.000 КМ, а коју је помпезно најавио предсједник РС Милорад Додик, преко ноћи је стављена на терет Фонда.

Радничке плате биће додатно опорезоване, али Влада није пипнула буџет предсједника, који је у вријеме мандата Милорада Додика неколико пута увећан у односу на буџете којима су располагали ранији предсједници РС.

У сету "спасоносних" владиних мјера је и она којом ће се дозволити додатно задуживање РС и општина, што значи да више нема лимита за задуживање. Једноставно, онај ко жели да се задужи треба само да наведе да жели кредит за санацију штета усљед поплава.

Нема сумње, да ће све то довести до новог енормног задуживања на свим нивоима, чиме ће РС потонути још дубље у дужничко ропство.

Извор: (зурнал.инфо)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Никола

12.06.2014 09:50

Свака цаст за текст. Све је тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грбавци 2

12.06.2014 09:57

Ово је огромна мјешавина брезобразлука и бахатости каква није виђена још од времена кад је био харач... О способности нећемо коментарисати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

12.06.2014 09:57

Иза три прста крије се (не)човјек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

проценат

12.06.2014 09:59

Како 1,5% кад Миле показује 3...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лабуд

12.06.2014 10:03

Вазно је да је Миле дигао три прста,браво Миле то је то сто пали твој народ патриотизам, а паре нису вазне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славен75

12.06.2014 10:08

Као и увек велики Баја остецује народ, а себе стити. Срамота, нека његови тајкуни врате украдено од нас и имацемо најбогатији Фонд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

12.06.2014 10:10

Боли њега он се заје.ава а ми тонемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

12.06.2014 10:15

Ова слика само сто неказе народе ко вас ј.бе кад сте овце нама је овоко лијепо весели смо лијепо се друзимо и стално понављамо док је оваца бице и сисања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

12.06.2014 10:20

Али нас је.у па растурају, нека, док је оваца биће и Пастира са три прста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СањаВГ

12.06.2014 10:35

Најлаксе и најједноставније је узети од народа, ваљда навика великог нам Баје. Питам се само колико це он и његови тајкуни ставити у свој дзеп новац из Фонда? По ко зна који пут најугрозенији су остецени од стране власти, срамота! Нека Баја врати украдено и ето нам Фонда солидарности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

12.06.2014 10:37

Ето, то је та наша балканска политика "да ја изаберем свога, па нек ме и краде" и "боље да ме краде мој него неки Муслиман или Хрват". Све док не почнемо гласати за ЉУДЕ, а не за Србе, Хрвате и Муслимане, нема нам напријед, запамтите ово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

солидарно

12.06.2014 10:41

Ово су тотално неспособни људи да воде овај народ, али нек се преиспитају они који су их довели на власт, знано је од дезертрства баје да је тај спреман само да краде и манипулише и да мисли само на своје ду.е, појаши пензионере, уведи харач, па то може свака будала, боли њега брига за народ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

О3ПЕХ

12.06.2014 10:43

Некада су патриоте и националисти трунули по затворима, данасње патриоте узивају у вилама на Дедињу. Цудна нека времена или мозда патриоти и нису сто су некад били ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку леле

12.06.2014 10:44

Ово нам ови са слике поручују да смо још увијек стабилни

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобра

12.06.2014 10:46

Како це фирме плацати 1,5% када их је пола блокираних због дуга дрзаве а радници не примају плату мјесецима.Хоце ли фирме морати исплацивати само оних 1,5% од радницке плате а плата ако бог да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

12.06.2014 10:49

Главни проблем је у томе што се узима од оних који немају. Није стопа битна,ми немамо ни 0.1% вишка за било шта. Ово је Владино куцање на погрешна врата. Од ових богатих се тек не може узети ништа јер је новац негдје Бог драги зна гдје и није доступан органима гоњења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

12.06.2014 10:53

ЗАЛОСНО СТО ЦЕ ОВА БАГРА КОЈА ЈЕ ИЗМИСЛИЛА НОВИ НАЦИН ЗА ПЉАЦКАЊЕ НАРОДА СА ТИМ ПАРАМА ДОБИТИ ИЗБОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

12.06.2014 11:04

Рекао вам је дода, мозе и дубље да вам за.уце....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

позорник буквиц

12.06.2014 11:14

ако ми одбијете 1,5% морацу на улици да надокнадим, и опет народ доњи :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаки

12.06.2014 11:41

Слика све говори: Народе дај паре нас троје већ знамо шта ћемо с њима.(вјероватно подјелити)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

12.06.2014 11:54

Па они нису нормални,ста раде ови ,гдје је мозак????!!! Па убице овај народ... Додо да си имало хуман одрекао би се први плате, али то нецемо дозивјети. Ако и послије овог остану на власти онда мозда насто није у реду са онима који гласају. ДОКАД це нас третирати као будале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

12.06.2014 12:17

За вријеме турака овакви су се звали харачлије. Вријеме је за дуну продив каБАЈАдахија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ипхоне

12.06.2014 12:23

Који је ово носорог!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

12.06.2014 12:41

Суперхик опет на дјелу. Отети од сиротиње и дати богатима (пази да не дође до поплављених).

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

12.06.2014 13:31

Моземо ми коментарисати овдје колико хоцемо, али тако це бити. Ма ко да додје после избора,све це то исто остати,порези,намети..... и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

12.06.2014 14:14

Многи гресе кад додју на власт, временом се исправе а Додо никад до краја це овако, психопата лијеци се на овај нацин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в.12.06.2014

12.06.2014 14:39

Курчи се са она три прста а послије се извињсва Жељки Влајкију Коми Шпирићу и осталима који нису Срби

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

12.06.2014 16:31

Срамотан приједлог, поново по сиротињи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

12.06.2014 17:42

Људи ову зену када видим као да ме уједе 100 комараца сва се оспем, а ти баја срам те било јос се смијес сто цес од јадне сиротиње узети. Јесам православка али си ми се згадио као цовјек. Ово је циста срамота и брука ста радите, то ти не прилици као предсједнику да се тако кезис. Јеси ли видјео предсједника БиХ или Србије или Хрватске да се исмијавају народу па то само мозес ти бруко дебела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

12.06.2014 18:03

Мозе ли овај народ схатити кад он за себе казе да је главни баја у РС да га народ не интерсује он се сматра бајом онолико колико мозе преварити свој народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горица

12.06.2014 18:28

Ниста друго није ни било за оцекивати од људи који воде насу дрзаву,узимају од најугрозеније популације,а само гледају како себи да напуне дзепове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

12.06.2014 18:29

И то је сад као неко изненађење, па то птице на грани већ знају. Колико ја знам социјалдемократија подразумјева бригу о народу и социјалну правду а не бригу о тајкунима. Толико о њиховом тумачењу социјалдемократије

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

12.06.2014 18:47

Варај варај бог ти дао кад имас кога ,али нецес до вијека...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

12.06.2014 19:34

Видите људи како се она и смијеска на Енглеском....Ма медјународни секретар је то,није то сала....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

12.06.2014 19:45

Камерман погадја који је филм а Мил показује мимиком...Домаци филм,сест ријеци...ТРИ ПАЛМЕ ЗА ДВЕ БИТАНГЕ И РИБИЦУ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мареска

12.06.2014 20:22

Тајкуни це да дају паре, али за бајину кампању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило принцип

12.06.2014 22:11

Много ме интересује шта ли је смијешно Баји и овој неписмењакуши, која, за све ово вријеме откада потпуно неуспјешно глуми премијерку, није успјела склопити ниједну сувислу просту реченицу! Обратите пажњу како "набраја" оно мало небулоза које изговори, наглашавајући увијек последњи слог и, суштински, не рекавши баш ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срами те се

13.06.2014 02:14

Док народ пада у несвијест од глади ви се возате и кесите без мало постовања према настрадалима срам нек вас буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладја

13.06.2014 04:01

Та држава мора пре или после пропасти у којој већина тријумфује, а неинтелигентни одлучују.- Шилер -

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

13.06.2014 07:28

људи ста ми висе цекамо какав октобар скидајмо ово смеце са власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

13.06.2014 08:18

Какви сте, ма не би вам ниста дао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕРО

13.06.2014 08:37

КАКВИ СУ ОВО НА СЛИЦИ ОДВРАТНИ ЛИКОВИ,ВЕЋ НАРОДУ ИЗ УСТА ИЗВЛАЧЕ ПОСЛЕДЊИ ЗАЛОГАЈ.КО СЕ ЗАДЊИ СМИЈЕ ,НАЈСЛАЂЕ СЕ СМИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

13.06.2014 11:16

ВЕЛИКИ И ЈЕДИНИ МОНОПОЛИСТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У НЕЗАКОНИТОЈ ТРГОВИНИ УТИЦАЈЕМ ЈЕ ДОНИО ОДЛУКУ...ОЦИТО ЈЕ ДА ЊЕМУ НИКО ВИШЕ НЕ МОЖЕ НИШТА. ТУЖНО АЛИ ИСТИНИТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

13.06.2014 14:08

Кад се деси нека катастрофа у уређеним земљама, одмах дају паре они који највише имају. Рецимо, Шумахер је дао милион за поплављене иако није била штета ни близу овој. Код нас приватник има милионе и 4 пријављена радника и не да ни марке. Може му бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

весна

13.06.2014 17:06

Мислим да би сваки градјанин, уколико му је у интересу напредак земље, морао у октобру изици на изборе и гласати за опозицију. Не знам како неко мозе надимком звати Додика, он не заслузује да му се цовјек уопсте обрати или даје коментар о њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анаЉубљана

13.06.2014 17:23

Ова слика говори све: преседник и премијерка су обичне кафанџије! Види се по понашању! Одликује их: неозбиљност, неодговорност, брезобразлук и незаинтересираност за властити народ, за Републику Српску! Само за своје имање се брину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горана

13.06.2014 19:48

Требало би основати јос један фонд солидарности за Милове тајкуне,како их није стид,али ускоро це и њихова имовина стецена разним малверзацијама бити одузета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сава

13.06.2014 22:09

Срам вас било, узимате од радника и пензионера, ста је са васим тајкунима? Ви то све називате солидарност, па ви узимате од народа да би сте дали народу, ко вам је то дозволио. Милорад Додик повецао пет пута будзет предсједника, то ни један прије њега није радио. Нека господин Додик тај износ који је себи повецао, да у Фонд солидарности а не да узима од ове сиротиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

14.06.2014 10:45

Милокрад са три прста доведе РС до просјацког стапа. И то уз благослов вецине становниства. Да није залосно било би смијесно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

14.06.2014 19:34

Нека владајућа господа смањи возни парк за 2/3, укине примања члановима управних одбора, наплати неплаћене и отписане порезе и ето пара у буџету.

ОДГОВОРИТЕ