Кошарац писао Салиховићу

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Сташа Кошарац упутио је писмо главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу у којем апелује на Тужилаштво БиХ да, осам година након што је из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву изузело предмете који се односе на убиства Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића, оконча истрагу и коначно процесуира извршиоце и наредбодавце тих злочина.

Босна и Херцеговина 12.06.2014 | 11:08
Кошарац писао Салиховићу

"Господине Салиховићу, јавност у Републици Српској и БиХ, а поготово породице убијених од Вас очекују да, након толико година, покажете одговорност и одлучност да се ови случајеви, који су својевремено, али и у овом времену, уносили огроман немир и страх међу грађане Источног Сарајева, окончају хапшењем и подизањем оптужнице против оних који се, на основу чврстих доказа, прогласе осумњиченим за ова убиства", истиче Кошарац у отвореном писму Салиховићу.

Он је подсјетио главног тужиоца БиХ да је 29. априла на 37. сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ поставио делегатско питање у коме је тражио да Тужилаштво БиХ одговори када ће расвијетлити убиства Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића и процесуирати извршиоце и наредбодавце тих злочина који су се десили у Источном Сарајеву, у периоду од 7. августа 1998. до 24. септембра 2002. године.

"Постављајући ово делегатско питање, на које, нажалост, још нисам добио одговор, изричито сам нагласио да оно у себи не садржи никакву амбицију да се врши било какав политички притисак на правосудне институције у БиХ.

Стога, ово писмо сматрајте неком врстом охрабрења и апела да се, 16 година након убиства замјеника начелника ЦЈБ Источно Сарајево Срђана Кнежевића и 12 година након убиства директора тадашњег СОД 'Јахорина' Ристе Југовића и начелника ЦЈБ Источно Сарајево Жељка Марковића, коначно стави тачка на те злочине и да породице убијених, као и јавност Републике Српске и БиХ дочекају правду и казну за оне који су наредили и извршили ова најтежа кривична дјела", истиче се у писму.

Напоменувши да очекује да главни тужилац БиХ, у најскорије вријеме, одговори на његово делегатско питање, Кошарац је изразио увјерење да је Салиховићу, као и јавности познато да је Тужилаштво БиХ још 2006. године изузело ова три предмета из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву с намјером убрзавања истраге, односно иницирању снажнијег ангажмана на прикупљању чињеница, расвјетљавању убистава и подизању оптужнице против осумњичених извршилаца и налогодаваца.

"Од тада до данас, с времена на вријеме, у јавности су се појављивале озбиљне информације, према којима је у истрагама о убиствима Кнежевића, Југовића и Марковића постигнут значајан напредак, посебно након што је, по налогу Тужилаштва БиХ, проведена операција 'Лутка' у којој је ухапшено, испитано и оптужено више од 30 лица која се доводе у везу са другим сличним злочинима на подручју Источног Сарајева", навео је Кошарац.

Осим тога, нагласио је Кошарац у писму, и након изјава неких од носилаца највиших политичких и полицијских функција на нивоу Републике Српске и БиХ било је могуће закључити да су информације о значајном помаку у истрагама вјеродостојне и да полицијске агенције и Тужилаштво БиХ посједују нове релевантне чињенице које би могле довести до расвјетљавања барем једног од ова три убиства.

"У најмању руку, чудно је да из Тужилаштва БиХ, након тих информација и изјава, није било никакве званичне реакције", оцијенио је замјеник предсједавјућег Дома народа парламента БиХ Сташа Кошарац у отвореном писму упућеном главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кики

12.06.2014 09:36

Потпуно подржавам писмо господина Кошарца. Гест вриједан пажње али пласиран у невријеме. Све ми личи на предизборну кампању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в.12.06.2014

12.06.2014 12:10

Клошарцу не треба пуно вјеровати то је договор пред изборе баје и клошарца а упратите их да видите гдје одсједају са тим истим Саликовићем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гирос

14.06.2014 11:13

Нек је себи Клошарац купио Мерцедеса МЛ-а, предизборна куповина. објесиће га Миле Ронхил :Д

ОДГОВОРИТЕ