Тужилаштво само "умирује" јавност

У Тужилаштву БиХ тврде да је предмет "Чемерно" о злочинима над Србима 1992. године приоритетан и да се на њему ради, док адвокат породице страдалих сматра да тиме Тужилаштво само "умирује" јавност.

Република Српска 11.06.2014 | 15:16
Тужилаштво само "умирује" јавност

Тужилаштво БиХ ради на предмету који се односи на злочин над 32 српска цивила и војника убијена 10. јуна 1992. године у нападу јединица тзв. Армије БиХ на српско село Чемерно, и тај предмет је један од приоритетних, рекла је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Адиса Карачић.

Адвокат Милан Романић, правни заступник породице Дамјановић чији чланови су страдали на Чемерну, изјавио је Срни да је 25. маја у име породице поднио кривичну пријаву Тужилаштву БиХ.

"У пријави се наводи да су у нападу на село Чемерно 10. јуна 1992. године убијена 32 цивила, међу којима су Дамјановић Здравко и Стака. Послије тога смо слали захтјев за информацију о предмету 13. јуна прошле године и никакав одоговор нисмо добили", рекао је Романић.

Коментаришући кратку изјаву из Тужилаштва БиХ да је предмет у раду један од приоритетних, Романић је рекао да је то речено ради умиривања јавности.

"Тужилаштво БиХ, чини се, покушава да купује вријеме и на тај начин нас скидају са дневног реда", истакао је Романић.

Муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријека и Орахова напале су Чемерно 10. јуна у раним јутарњим часовима и на свиреп начин убиле 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село сравнили са земљом.

Они становници који нису убијени на кућном прагу или су у нападу рањени, одведени су у злогласне логоре за Србе. Чемерно је данас потпуно пусто село у коме нема ниједног Србина повратника.

Жртве напада муслиманских снага на Чемерно су Милош Буњевац, Миросава Буњевац, Ранко Буњевац, Славојка Буњевац, Ђорђо Буњевац, Ковиљка Буњевац, Горан Буњевац, Рајко Буњевац, Новко Ћетковић, Спасенија Дамјановић, Ранка Дамјановић, Јадранка Дамјановић, Стака Дамјановић, Здравко Дамјановић, Манојло Ђука, Гојко Ћурђић, Мирослав Јанковић, Сретен Јанковић, Радомир Јевтић, Светозар Капетановић, Љубиша Лазендић.

У нападу муслиманске војске из Брезе, Високог и Какња убијени су и Милован Малешевић, Жарко Малешевић, Недељко Мићић, Станоје Мирковић, Миро Пантић, Стана Рашевић, Милинко Трифковић, Јања Трифковић и Рајко Трифковић, док се остале жртве воде као нестале.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске 8. марта 2007. године поднијело је допуњену кривичну пријаву са доказима и именима 15 Бошњака осумњичених за ове злочине.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кики

11.06.2014 13:32

Док се бошњачка политичка елита и грађани Бошњаци искрено не суоче са оваквим злочинима које су над Србима починили припадници злочиначке Армије БиХ, искреног суживота нема. Превише је прошло времена да би се ћутало о овом и сличним злочинима. Недавно је био помен у селу Ледићи које је потпуно уништено на сличан начин као и Чемерно. Крајње је вријеме да неко одговара за злочине почињене над Србима у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ