Командант Славјанска ратовао у БиХ

Командант Славјанска Игор Стрелков (44) кога неки руски новинари доживљавају као „руског Рамба“, неустрашивог и хладнокрвног команданта, прва ратна искуства стекао је као добровољац у БиХ.

Свијет 11.06.2014 | 08:45
Командант Славјанска ратовао у БиХ

Стрелков је испричао руским новинарима да је прије БиХ, као студент историје, био добровољац у Придњестровљу, али шта је прави рат видио је тек у у БиХ, објавлие су Вечерње новости.

Украјинска обавјештајна служба тврди да је право презиме Игора Стрелкова Гиркин. Он је у БиХ био од новембра 1992. до марта 1993. у Другом руском добровољачком одреду.

Своја сјећања из БиХ Игор је први пут објавио у московском недељнику „Завтра“ 6. јануара 1998. У редакцији листа се упознао са Александром Бородајом, који је сада премијер самопроглашене Доњецке републике. За Стрелкова руски новинари пишу да је официр Руске војне обавјештајне службе.

''Једно од главних правила које сам научио у Босни је било да се на служби не сме пити. Први моји утисци из бивше Југославије су били да тај рат личи на „велики Бејрут“. Кад сам дошао у Босну, тамо се много пило од чега је било само штете'', сјећа се Стрелков.

Испричао је како се због пића догодио трагичан случај:

''Пошто су добровољци добро попили, од паљбе су настрадали њихови. Козачки командири су ноћ прије догађаја много пили, па су због мамурлука минобацачи руског одреда „покрили“ своје. Тада је погинуо наш Козак и Србин пратилац, а још један добровољац је постао инвалид'', сјећа се и додаје да му је лекција из БиХ добро дошла у организацији одбране Славјанска, а пре тога током ратовања на Кавказу.

Игор је из официрске породице и историја коју је учио на факултету није му била атрактивна као професија.

Зато је послије Босне и Херцеговине двије године као војник био у руској армији, гдје је и остао по уговору. Тако је доспио у Чеченију у саставу моторизоване бригаде. Радио је као војни обавјештајац, а касније је био и у Дагестану 1998. до 1999. године.

Коментари / 0

Оставите коментар