Путин је император, Ахмадинеџад ратоборни петао

Он вас увек тестира, увек помера границе, написала је она о руском председнику кога је описала као аутократског лидера који“увек хоће више моћи, више територија и више утицаја”.

Свијет 11.06.2014 | 07:48
Путин је император, Ахмадинеџад ратоборни петао

Сви светски медији баве се садржајем књиге бивше америчке државне секретарке Хилари Клинтон “Тешке одлуке”, јер у њој помиње односе са светским лидерима.

Тако она за председника Русије Владимира Путина пише да је “опседнут обнављањем совјетске империје”, док је бивши кинески председник Ху Ђјинтао био “дистанциран”, а бивши ирански председник Махмуд Ахмадинежад “ратоборни петао”.

Клинтонова, која је током четири године дилпломатске каријере обишла 112 земаља, пише о односима са водећим светским политичарима и о томе како су њене везе са њима често биле пресудне у преговорима.

“Лични елемент је много важнији у међународним односима него што би многи очекивали”, пише она у књизи коју многи посматрачи тумаче као незванични почетак њене кампање за председничке изборе 2016. године.

Један од најтежих односа Клинтонова је имала са Путином после неуспелог покушаја побољшања америчко-руских веза на почетку мандата председника САД Барака Обаме.

“Он вас увек тестира, увек помера границе”, написала је она о руском председнику кога је описала као аутократског лидера који “увек хоће више моћи, више територија и више утицаја”.

Критикујући руску анексију украјинског црноморског полуострва Крима и поступке у источној Украјини, Клинтонова је упозорила да би се такви потези могли обити о главу Русији која већ има економске проблеме.

“Мислите и на дугорочне стратешке интересе које би Русија могла остваривати да Путин није опседнут обнављањем совјетске империје и гушењем отпора у земнљи”, пише Клинтонова.

За разлику од њега, Ху Ђинтао није био толико отворено ратоборан и био је “углађенији ” и “љубазнији”, истиче она у књизи која има 635 страна.

Будући да су САД и Кина две највеће привреде у свету, “предвидивост и формалност” лидера као што је Ху за Клинтонову су имали смисла. Али она је истакла да Ху није имао “лични ауторитет” попут његових претходника као што је био Денг Сијаопинг.

“Ху ми је више изгледао као резервисани председник управног одбора него проактивни генерални директор”, објаснила је бивша државна секретарка, додјући да је приликом посета Пекингу често имала корисније састанке са нижим званичницима.

Ахмадинеџада је описала као “човека који пориче холокауст, провокатора који вредја Запад сваком приликом”. Ирански лидер се показао као “ратоборни петао који се помпезно шепури на светској сцени” и не жели да побољша хладне односе са Вашингтоном толико да могу да воде смислене преговоре о контроверзном техеранском нуклеарном програму.

“Други мандат председника Ахмадинеџада је био катастрофа и његова политичка позиција код куће је срушена”, написала је Клинтонова.

За немачку канцеларку Ангелу Меркел је рекла да је “Најмоћнији лидер у Европи”, наводи АФП.

“Она носи Европу на својим раменима” написала је о Меркеловој коју је упознала још 1994. године када су Хилари и њен супруг Бил Клинтон, који је тада био председник САД, дошли у Берлин.

Док је Меркелова тиха и резервисана, бивши француски председник Никола Саркози је био потпуно другачији, али увек џентлмен.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бл

11.06.2014 06:16

Сад је и психолиг..

ОДГОВОРИТЕ
Name

тт

11.06.2014 07:10

Ма процијени их право. Што свог Била не процјени тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рањаш

11.06.2014 17:24

А шта је њен Били Бомбардер или је швалер.

ОДГОВОРИТЕ