Избјегнута експлозија ТЕ Угљевик

Крајем марта ове године, пуком срећом, избјегнута је тешка катастрофа у Термоелектрани „Угљевик“. Прецизније, Термоелектрана је била на корак од експлозије, која би нанијела немјерељиве штете Угљевику, али и цијелој Републици Српској.

Република Српска 11.06.2014 | 07:51
Избјегнута експлозија ТЕ Угљевик

Термоелектрана је због квара на генератору стала са радом 25. марта 2014. године.

Квар се десио тако што су се у самом генератору, између ротора и статора, (на једној страни), одврнуле лопатице које мијешају водоник ради хлађења генератора.

Те лопатице, заједно са шарафима, су се заглавиле између ротора и статора и дошло је до стругања, трења и варничења.

Једина срећа у цијелој овој несрећи била је у томе што је, у последњих годину дана, водоник био чист, јер
да се кисеоник иоле помијешао са водоником, варница која је настала стругањем лопатица би читаво постројење дигла у ваздух.

У генератору постоје четири хладњака у којима се мора одржавати температура на 40 степени Целзсијусових.

У два хладњака температура је била задовољавајућа, док је у остала два хладњака због додатног трења била 52 степена Целзијуса.

Ти хладањаци су тако радили читаву годину уназад, јер није постојало одобрење да ТЕ стане са радом да би се ти проблеми отклонили.

Због разлике у температури десили су се разни кварови на генератору, пуцање ламела, жица ....

Разлог због којег ТЕ више не ради, него што ради је јавашлук, аљкавост и нестручност људи који раде на
праћењу и одржавању генератора. И небрига руководства ТЕ, на челу са директором Жиком Крунићем.

Овај квар на генератору, произвео је штету од 15 милиона марака, али нико ни из Електропривреде РС, нити
из Владе РС и надлежног министарства о свему није проговорио ни ријеч.

Планирани ремонт на Термоелектрани Угљевик требало је да почне 1. априла 2014. године, али је Термоелектрана 25. марта стала због квара на генератору.

Било је планирано да се ремонт заврши и Термоелектрана покрене 7. маја, али је почела радити тек мјесец дана касније - 8. јуна.

Изгубљени приход због ових проблема је око 470 хиљада марака на дневном нивоу. То значи да је укупни губитак за ових мјесец дана био око 15 милиона марака.

На ремонту је ангажована фирма из Пољске, како би се ријешио постојећи проблем са генератором. Уколико се проблеми наставе, постоји могућност да ће се генератор морати возити на генерални ремонт и балансирање у Пољску. То, опет, може потрајати пар мјесеци, што значи десетине милиона марака губитака због нерада Термоелектране.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мд

10.06.2014 10:30

Па тако је свугдје код нас, јаваслук, пљачкање, нико не води рачуна ни о цему, нико не одговара за свој рад увијек је крив неко други.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

10.06.2014 10:47

То је руковоство СНСД. Ја сам тражио посао на истој термоелектрани и никакве шансе имао нисам јер нисам цлан лоповске странке. А знају и птице на грани ко је у последње вријеме добијао посао, тако да би органи полиције (МУП) са г. Јовицицем који не ради ниста, па Тужилаштво исто не раде ниста могли мало да се позабаве овим питањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.кики

10.06.2014 10:56

Кога брига да ли ради Термоелектра они се брину кад је који тендер и колико це узети од тендера пара да би могли куповати станове, не један него два, један до другога јер тај директор има два сина. Ста реци залосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

10.06.2014 10:58

Шта ви све не знате..., шта раде режимски људи, ми смо далеко од очију па могу радити шта хоће. Примјер, купи се опрема која треба да задовољи одређене квалитете а испоручи слабије, разлика новац иде Милету. Тако да онај који у наредном периоду преузме Термоелектрану мораће да инвестира, што је мало вјероватно. СИПА не може у електрану јер је Зубац Милетов човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РалеТ

10.06.2014 11:00

А ова фирма из Пољске што је изводила радове основана прије два мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

10.06.2014 11:02

Како се код нас све релативизира, Миле је себи купио (од наших пара) авион како би био сигуран и наравно нови мерцедес. Народу и фабрикама излизана опрема и крпљење, за утјеху нам је дао још и патриотизам и вјећити сан о самосталности- само ко доживи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харценко

10.06.2014 11:08

Како вас није срамота да објављујете лази и сирите панику медју људима. О каквој замало експлозији ви прицате па да ли сте ви нормални??? До квара је досло то је неспорно, квар је отклоњен и ТЕ ради пуном паром. Како вам се не омаце па да објавите о рекордној производњи струје ТЕ Угљевик узастопно у задње 3 године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БоССс

10.06.2014 11:30

А ста је са оним другим генератором, који је био исправан и у слуцају квара, само се замјене... Ко је то и како продао? Знате ли ви људи колико је то новца, скоро једна мини фабрика... Лопурде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РиТЕ

10.06.2014 11:32

Боље је да не знате у каквом стању је ТЕ Угљевик и колико се ту краде. Истина, дају и радницима, није да не дају, добре су плате, али све је то само да би ћутали о њиховим лоповлуцима, ту десетине милиона поједе мрак! Што је најгоре кад стварно експлодира, онда ће да кажу да је крив неки тамо мајстор или инжињер који није у дилу са њима!!! Има међу нама у РиТЕ и поштених али не смијемо да причамо свако од нас има породицу, али ако се овако настави сви ћемо у аут!

ОДГОВОРИТЕ
Name

еxса

10.06.2014 11:49

Брига њега за ТЕ и људе, у каквим условима раде и зиве њега не занима цак ста висе узива кад види како Срби немају ста да једу а он се вози приватним авионом купљеним од српских пара! Њега не занима ни злоцини над покланим Србима јер висе воли да краде него да се бави народом и дрзавом. Недао ти Бог јаднице да те ја видим код нас на гробљу, па све цу вас побити голим рукама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

смијешно

10.06.2014 13:32

Да ли ико поштен и обичан човјек има још дилему око тога ко је уствари Баја? Ја сам начисто од момента када је као официр побјегао у Београд, он чува само своју г...цу, један ми недавно рече, па борила се сиротиња, а он није требао јер није сиротиња, замислите тог ума, поштења и патриотизма, зато се сада исчуђавајте док нама управљају бахати аматери и нестручњаци и онда се појави "паметни" полтрон Павић и изрекне "мудрост" требамо производњу.П па ко ће сада да се бави производњом кад смо све упропастили и даље тонемо, никога није ни брига??? Никад није касно да се промјенИ смјер, али то не могу ови који су улудо изгубили протеклих 9 година непрекидне пропасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лотика

10.06.2014 13:58

Па како да га истражује Зубац кад га је Крунић изабрао као предсједник Независног одбора БиХ. Да ли је то сукоб интереса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаја

10.06.2014 16:16

Какви све кадрови управљају најјацим дрзавним фирмама цуди ме да до сада све није експлодирало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

10.06.2014 16:38

А стално запосљавају Милокрадове потрчке,који су пијуни за изборе!Све је то багра и неструцност!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

софер

11.06.2014 04:29

Није никакво цудо! У ТЕ Угљевик се увалила и фирма "Луда Куца" из Власенице посланика киднапера М. Краљевица, да до октобра покраду јос који милион за себе и друге баје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мајаковски

11.06.2014 11:26

Боли власт нека ствар за народ. њима трагедија (било каква) додје ко кец на десетку да убиру поене.

ОДГОВОРИТЕ