У Женеви почели дводневни разговори

У Женеви су данас почели дводневни разговори између иранских и америчких званичника о спорној намјени иранског нуклеарног програма.

Свијет 09.06.2014 | 18:04
У Женеви почели дводневни разговори

Разговорима ће присуствовати и замјеник високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Хелга Шмит, пренијели су ирански медији.

Замјеник иранског министра спољних послова Абас Аракчи рекао је локалним медијима да ће на састанку бити ријечи и о санкцијама које су нанијеле штету економији Ирана.

Ово је први пут да представници Ирана воде одвојене преговоре који нису у оквиру преговора са групом пет плус један - САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Њемачка о спорном иранском нуклеарном програму.

Власти у Техерану прошле године постигле су прелиминарни споразум са великим силама за ублажавање неких санкција, а за коначни споразум одређен је 20. јул.

Данашњи разговори су припрема пред предстојећи састанак представника Ирана са представницима групе пет плус један који би требало да буде одржан од 16. до 20. јуна у Бечу, када би требало да буде припремљен коначни споразум.

Коментари / 0

Оставите коментар