Спорно осам одсто границе БиХ и Хрватске

Граница између Хрватске и БиХ, која се протеже на тачно 1001 километар, и после вишегодишњих преговора и даље је спорна и то за око осам одсто граничне линије, али је решавање тог проблема у потпуном застоју, упозорио је председник Државне комисије за границе БиХ Ненад Бајић.

Босна и Херцеговина 09.06.2014 | 13:01
Спорно осам одсто границе БиХ и Хрватске

Нема никаквих састанака на којима би се разговарало о том питању, а у последњих неколико година одржан је само један полусастанак, рекао је Бајић.Он је додао да ништа боље није ни када је у питању дефинисање границе БиХ премаСрбији, где је спорно повлачење граничне линије на четири локације, преносе бањалучке "Независне новине".

Бајић је казао да се размишљало и о међународној арбитражи али за сада важи договор да се спорна питања решавају директним преговорима.

Како је подсетио, БиХ ускоро треба да добије споразум о граници с Црном Гором па би те две државе тако постале прве међу наследницама бивше Југославије које су решиле ово питање. То би требало да буде подстицај и за све друге учеснике, каже председник Комисије.


"Пошто је решена граница с Црном Гором и потписан споразум којииде у даљу процедуру,покренућемо иницијативу да се разговара с Хрватском у вези са границом", најавио је он.Поред границе на подручју Неумског залива, друга спорна тачка је гранична линија на Уни између Новог Града (Босанског Новог) и Козарске (Босанске) Дубице.

Власти Републике Српске инсистирају да и код Костајнице гранична црта буде повучена средином корита реке Уне а о том захтеву, како подсећа лист, нема сагласности у БиХ Комисији за границе.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

09.06.2014 14:59

Па ниста ново највјероватније да нико на власти нема појма ко треба преговарати и како и са ким, ем се не мозе ниста ставити у дзеп.

ОДГОВОРИТЕ