Током поплава онлине заједница била кризни штаб

Грађани БиХ посредством друштвених мрежа Тwиттер и Фацебоок, рафтери и волонтери првих дана катастрофалних поплава показали су се као својеврстан кризни штаб. Они су управљали државом, док су институције шутјеле, не сналазећи се у овој ситуацији.

Босна и Херцеговина 07.06.2014 | 18:58
Током поплава онлине заједница била кризни штаб

Друштвене мреже су тих дана служиле за окупљање волонтера, лијекова, хране, информација о томе гдје је и каква помоћ потребна.

Првих дана поплава, док је ниво воде из сата у сат растао, тек ријетки су могли претпоставити какве ће бити размјере ове природне катастрофе. За рафтере из Коњица водена бујица у Маглају била је аларм да морају кренути у акцију спашавања. Један од њих Елдин Гакић каже како позива из државних агенција није било, већ да су се сами организовали:

„Реаговали смо јако брзо. Били смо спремни већ за сат времена на стадиону у Коњицу за транспорт хеликоптерима. Међутим, хеликоптери нису дошли, па се онда тај транспорт мало отегао. Отишли смо до Сарајева у Рајловац и онда су наше Оружане снаге одлучиле да нам уступе један хеликоптер пошто ЕУФОР због, како су навели, лоших временских услова није могао да лети", прича Гакић.

Док су државне институције шутјеле не сналазећи се у овој ситуацији, дотле су савјесни појединици и различите организације на друштвеним мрежама, већ први дан када је поплава пријетила да ће пријећи у катастрофу великих размјера, на сваки начин покушали ситуацију у којој се се нашли потопљени градови олакшати и координирати помоћ тамо гдје је потребна. Корисници друштвене мреже Тwиттер, међу којима је и Тарик Капетановић, почели су дијелити прве информације:

„Основна је процјена да су твитераши помогли људима на терену и да су спасили 1.500 живота у БиХ. Људи су директно твитали са терена, неко је имао приступ Триггер мрежи, wирелесс је био доступан. Људи су молили буквално преко интернета друге људе да укину своје шифре на локалном wирелессу тако да би могли комуницирати путем својих мобилних уређаја и слати одређене податке директно на терен како би други могли доћи до њих и донијети адекватну помоћ“, каже Капетановић.

Потом су се групе људи почеле увезивати и на Фацебооку. Како прича једна од волонтерки, Инес Тановић, на почетку је све било хаотично:

„Требало нам је пар дана да се увежемо, да се искоординирамо - ко иде гдје. И ако, рецимо, неко иде у Бијељину да нас не иде 10 у Бијељину тај дан, него да идемо организовано и да се расподјелимо. Мислим да су Фацебоок и те странице одиграле улогу кризног штаба у тренутку када тог кризног штаба није било“, наводи Инес Тановић.

На друштвеним мрежама из секунде у секунду смјењивале су се фотографије и видео материјали поплава из кризних подручија и сви су у трену знали ко може очекивати помоћ, како се  може помоћи људима, те шта је то што им заиста треба у моменту и колико је живота потенцијално угрожено. Тарик Капетановић тврди како су првих дана поплава корисници друштвених мрежа успјели координисати и државне агенције, плаћене да предводе посао у кризним ситуацијама:

„Десило се и то да се путем друштвених мрежа анагажуји цивилна заштита и горска служба спашавања, тако да су људима из горске службе спашавања твитераши слали директно слике клизишта, како би они наредни дан могли доћи до тог клизишта и спасити евентуално људе и њихову имовину“, прича Капетановић.

Друштвене мреже су тих дана служиле за окупљање волонтера, лијекова, хране, информација о томе гдје је и каква помоћ потребна. Помоћу онлине друштвене заједнице олакшан је посао и грађанима који су били на терену.

Добијајући правовремене информације о најугроженијима које је требало спашавати, рафтер из Коњица су, према ријечима Елдина Гакића, још у хеликоптеру тачно знали шта им је приоритет:

„Преко Фацебоока и смс порукама добили смо информације да је у Натрону 70 људи. Тако смо и направили при уласку у Маглај ту вече, мислим да је био четвртак, 15. мај, да је приоритет био да уђемо у Натрон“, наводи Гакић.

Са неколико дана закашњења, институције државе почеле су са неким активностима. До тада се доиста чинило, тврди Инес Тановић да државу воде твитераши, рафтери и волонтери:

„Кад сам назвала Црвени крст и питала: ’Можете ли нам помоћи? Ми имамо јако пуно хране, ми немамо чиме то да возимо. Немамо комбије, немамо ништа.’ Они су рекли: ’Не можемо, ми вам можемо послати људе да то сортирају.’ Е то је био тренутак када смо сви схватили да ништа не функционише – и ако се ми сами не организујемо, нас нико неће организовати. Заказала је држава, заказала је у сваком могућем смислу. Заказала је макар у оним информацијама гдје да идемо. Нису нам морали ништа обезбиједити, могли су нам рећи ту, ту , ту је потребно, крените тамо. Ми нисмо имали ни то.“

Међу првима на Фацебооку је активирана страница Мапа поплава, на којој су објављивани сви апели за помоћ, акције волонтера, термини скупљања хуманитарне помоћи.

Потом је направљена и wеб страница поплаве.ба. Страница, према ријечима Дениса Шпаравало, има неколико алата о томе како помоћи у поплавама унесрећеним грађанима БиХ:

„Наш циљ је био да створимо алат који ће људи моћи користити иа за шест мјесеци и за годину дана. Наш портал садржи више алата. Један од њих је и средство уписа донација - јер на тај начин желимо и да пратимо донације, гдје иду, да дођемо до података гдје је можда њихов мањак, гдје је засићење“, каже Денис Шпаравало.

И док је држава заказала у свим својим сегментима, грађани БиХ посредством друштвених мрежа Тwиттер и Фацебоок, рафтери и волонтери првих дана катастрофалних поплава показали су се као својеврстан кризни штаб. Они су управљали државом, док су институције шутјеле не сналазећи се у новонасталој ситуацији.

Извор: РСЕ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

бееп

07.06.2014 17:11

једна од добрих страна интернета и самих друштвених мрежа је (поред спајања старих пријатеља) је и давање нецензурисаних информација за разлику од режимских медија, ко зна да смо 90-их имали све ово можда би и данас живјели у миру и благостању, можда би нас ове "демократе" обишле у широком луку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

07.06.2014 17:30

Наси назовимо их политицари нису на власти да несто друго раде осим сто пљачкају ,некима кад би нацртао три овце они би изгубили двије,већина њих нема појма ко ста треба да ради у ванредним ситуацијама,они су ту колико трају да на трпају себи а за остало бас их брига

ОДГОВОРИТЕ
Name

стета

07.06.2014 18:13

Бас тако да је био ФБ 90тих сигуран сам да нигдје не би било рата,ја мислим да би сви растурили и СЛОБИНЕ,ФРАЊИНЕ и АЛИНЕ лази.Стета само 20г да су цекали!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

07.06.2014 18:14

Потпуно се слазем са првим коментаром. Ова особа је тацно рекла оно како је могло бити да смо имали данасњи нацин и средства информисања. Јер овим насим дебилима од политицара цовек немозе ниста веровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо А.

07.06.2014 18:50

Ја сам у Њемацкој и мозете мислити како је то? Породица сва доле, поплава поциње телефони не раде нема струје, нема информација. Е тад сам схватио ста је интернет и које су могуцности. Путем страница твитераса, фејсбука и људи из мјеста гдје јос има тел. дознајем све о мојима. Радио БН нон-стоп информисе а слусам га преко интернета и успијем послати и поруку породици. За то вријеме нема дрзаве нема ентитета нема ницега од институција. И схвати цовјек тек тад у којој махали од дрзаве зиви. Све покварени и корумпирани политицари, све лопов до лопова за које је дрзава мисаона именица. Сав њихов труд своди се на крадју и богацење, лаз, подлост, превару. Трулез какву ни Африка није видела. Зато народе на изборима бирај паметно. Мој закљуцак је; висе нас и БиХ воли Ангела Меркел него сви наси политицари заједно. Ма колико глупо звуцало истинито је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вукоје

07.06.2014 20:32

Када не постоји држава народ је приморан да тражи алтернативу. Несопобна власт је неспособно интервенисала и у овој несрећи а координациуја је била никаква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па људииии????

07.06.2014 21:04

Јесте ли ви пратили РТРС за време поплава?Па Јовициц је хиљаду пута поновио да се не смије говорити да је поплава.Само гледајте РТРС,казе он,па ако они казу није пукао насип у Бијељини,ста има везе сто БНТВ има снимак.Знаци људи немојте бјезати из Бродца и тих села није било на РТРС да је пукао насип,знаци није.Ста има везе сто вода расте.Какви су то идиоти мајко моја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

08.06.2014 07:06

Полако постајемо мађионичари за живот у Бих,боље речено за преживити

ОДГОВОРИТЕ