Инцко обишао поплављена подручја у Семберији

Високи представник у БиХ Валентин Инцко изјавио је данас у Бијељини да је међународна заједница помагала,помаже и тек ће исказати помоћ у предстојећем периоду санације и реконструкције потпуно оштећених кућа.

Република Српска 06.06.2014 | 23:02
Инцко обишао поплављена подручја у Семберији

Након што је обишао Велино Село, Бродац и Јелаз, високи представник је рекао да је данас видио трагедију и патњу људи помијешану са нервозом, јер сада очекују значајнију помоћ од БиХ, ентитета и општине.


"Сигуран сам да ће сви надлежни учинити све што је у њиховој компетенцији да помогну. Мора постојати мало стрпљења код свих", рекао је Инцко и додао да ће бити потребно много средстава за санацију  штете.

Према његовим ријечима, многи људи који су све изгубили још имају кредите, па би банке морале да
имају више стрпљења. "Поплављено је све, уништена пољопривредна имања и људи немају ништа јер жетве нема, па немају чиме платити кредите", рекао је Инцко.

Он је подсјетио да је из ЕУ најављено да ће за подручје Србије, БиХ и Хрватске дати више од 60 милиона евра. Инцко је навео да је у бијељинску регију пристизала међународна помоћ из Турске, Чешке, Италија, Словеније, Аустрије, те да ће у другој фази, која ће бити много скупља и тежа, пажња међународне  заједнице на овим подручјима бити и даље присутна.

"Помагаће убудуће и међународне институције – банке прије свега. Помоћ стиже у наредном периоду и из Швајцарске, Аустрије...сви желе да помогну", рекао је Инцко и додао да ће његова задатак бити да помоћ након поплава "не спласне".

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић упознао је високог представника у БиХ са ситуацијом која је Бијељину задесила у поплавама, а затим заједно са њим обишао је најугроженија подручја.

"Овдје људи још не могу да се врате кућама јер су под водом, посебно у Јелазу, гдје због воде
не могу извршити сјетву", рекао је Мићић. Он је истакао да је у Бијељину стигло сјеме и ђубриво од УНДП-а, а од Владе Републике Српске добили су 5.700 јединица сјемена које ће подијелити у она села у којим су се стекли услови за пресијавање.

Проблем мјештана Велиног Села, Броца, Јелаза и Остојићева, каже Мићић, је што немају сви новац, а неки немају ни струју.


Мићић је рекао да су од 60 сушилица које су добили, њих 30 подијелили у овај крај, а 30 је распоређено у сва остала села.


"Људи су овдје изгубили све и сасвим је разумљиво што су нестрпљиви, али морају и они да схвате да имамо укупно 7.000 поплављених кућа", рекао је Мићић. Он је додао да је сада најважније прехранити људе и стоку у овим селима.

"Сточну храну добијамо у довољним количинама од Владе и путем донација и успјећемо стоку да  исхранимо", рекао је Мићић и додао је, када се куће исуше, обезбијеђено првих 185 нових душека.

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Истина

06.06.2014 13:56

Па ста ако их је обишао???? Хоце ли са тим несто да се промјени???

ОДГОВОРИТЕ
Name

да_се_зна

06.06.2014 15:03

Истина- колико сам упознат Аустрија је једна од земаља која до сада дала највецу материјалну и новцану помоц за БиХ-а, а вјерујем да господин Инцко има сигурно удио у томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.06.2014 16:47

Досао Бог Инцко сад це да све процвјета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибер70

07.06.2014 06:50

Требао је са војском да додје,иначе све ће покрасти Мићини и Додикови.Нема нама спаса док су они на власти.

ОДГОВОРИТЕ