Да ли ће се БиХ наћи на црној листи?

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ разматраће данас Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, те приједлог измјена и допуна Кривичног закона чије је усвајање услов да Комитет Савјета Европе за борбу против прања новца и финансирања тероризма /МАНИВАЛ/ не стави БиХ на такозвану црну листу.

Босна и Херцеговина 06.06.2014 | 08:17
Да ли ће се БиХ наћи на црној листи?

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је ова два законска приједлога на сједници 28. маја.

Приједлогом закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности прописују се мјере и поступци у финансијском и нефинансијском сектору с циљем спречавања и откривања прања новца и финансирања терористичких активности.

Предложени закон усклађен је са захтјевом и стандардима ЕУ у овој области и има за циљ превенцију негативног етикетирања БиХ у области борбе против прања новца и финансирања терористичких активности.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Кривичног закона кривично законодавство у БиХ се хармонизује са захтјевима међународне заједнице у овој области.

Овим приједлогом се разграничавају надлежности за поједина кривична дјела садржана у Кривичном закону БиХ, те кривичним законима ентитета и Брчко дистрикта ради отклањања могућих сукоба надлежности између полицијских и правосудних органа ентитета, Брчког и БиХ.

На дневном реду је и Приједлог закона о допуни Закона о јавним набавкама, којим се дефинише надлежност Канцеларије за разматрање жалби у Сарајеву за доношење одлука по жалбама до успостављања испостава у Бањалуци и Мостару да би била обезбјеђена несметана правна заштита у свим поступцима јавних набавки.

На дневном реду Дома народа су и приједлози закона о измјенама и допунама Закона о граничној контроли, те Закона о Правобранилаштву БиХ, као и Приједлог закона о електронском документу.

Делегати би требало да размотре више информација, међу којима су и информације о анализи резултата и учинцима рада страних тужилаца и судија у БиХ, те раду Правобранилаштва БиХ у прошлој години.

Сједница је заказана за 11.00 часова.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милојко

06.06.2014 06:58

На црној листи смо ми Сиротиња у БИХ већ 20 година, а ово ће бити шлаг на торту неусвајањем анти корупцијских закона, финансирања терористичких организација и прања новца, наравно да то одговара људима који чине вечину у БИХ, јер само тако могу несметано да краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сањин

06.06.2014 08:40

људи хајмо узет мотке и виле у своје руке и срусит ову власт и политицаре све укинут и покусат ми да преокренемо дрзаву у наредне цетири године па ако не успијемо барем нам неце бити криво сто су нас ова овдасња господа вукла за нос хајмо људи хајмо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

06.06.2014 20:58

Тако Нам и треба кадсмо свјетски wц!! Наста смо ми спали од газда до к... Гузи Нас како ко хоце!!! Али битно је да мрзње не умиру измедју народа!! Бозе сацувај

ОДГОВОРИТЕ