РГ: А сад Ноле-Гулбис, Рафа-Енди

Новак Ђоковић игра у петак против Ернестса Гулбиса полуфинални дуел на Ролан Гаросу.

Тенис 06.06.2014 | 06:39
РГ: А сад Ноле-Гулбис, Рафа-Енди

То ће бити прво мушко полуфинале и почеће у 13 часова на централном терену Филип Шатрије.

Биће то шести међусобни окршај Србина и Летонца, а Ђоковић је добио четири од претходних пет.

Последњи су међутим одиграли пре више од три године у Индијан Велсу, па Гулбисове речи након пласмана у полуфинале имају смисла.

„Што се мене тиче, резултат је 0:0 у међусобним дуелима. Ја никада нисам играо као што сада играм. Никада се овако нисам осећао. Не размишљам уопште о ономе што се дешавало у прошлости. Једном сам га победио, али и то је био ружан меч. Он је у том периоду мењао рекет и играо је лоше“, рекао је Гулбис после убедљиве победе над Бердихом.

И заиста је тако. Гулбис је од почетка каријере био познат као један од најталентованијих тенисера света, али због проблематичне главе никада није могао да испуни свој потенцијал. Сада се очигледно ’средио’, па у Паризу игра без дилеме најбољи тенис у каријери.

Први пут је изборио пласман у полуфинале неког Грен слема и од понедељка ће први пут бити међу најбољих десет на свету. Летонац што се игре тиче има све потребно да буде међу најбољим тенисерима света.

Има готово савршену висину за тенисера (190цм), сјајно се креће за ту висину, поседује снажан и разоран сервис, али и изузетно квалитетна оба основна ударца. У Паризу је у први план искочио његов бекхенд за који многи тениски стручњаци тврде да је уз Ђоковићев можда и најбољи на свету.

Уз то, млади Летонац игра без притиска јер, како сам каже, не игра за славу и новац него за свој унутрашњи мир. Сада је ипак на корак од Грен слем финала и сигурно ће морати да се унервози пред и током дуела са Ђоковићем.

То искуство би могла да буде само једна од предности српског тенисера у петак у Паризу. Ђоковић ће играти 22. Грен слем полуфинале у покушају да стигне до 13. финала на највећа четири турнира.

Српски тенисер иза себе има три фантастичне недеље на шљаци. Освојио је Рим победивши у финалу највећег ривала Рафаела Надала, а на Ролан Гаросу је задржао сјајну форму и уз само један изгубљени сет је стигао до полуфинала.

Новак и Ернестс провели су доста времена заједно у јуниорском периоду тренирајући у академији Николе Пилића, а након тога путеви су им се драстично разишли. Ђоковић је постао велики шампион и један од најбољих у историји ове игре, док је Гулбис до сада освојио само шест титула у каријери.

Српски тенисер лако је у претходна два међусобна дуела добио Летонца без изгубљеног сета, али и он је свестан да ће овога пута бити знатно другачији Гулбис преко пута мреже.

„Гулбис је овде победио Федерера и Бердиха, то довољно говори о његовим квалитетима. Тренутно игра свој најбољи тенис, биће то веома тежак и неизвестан меч", казао је Ђоковић после победе над Раонићем у четвртфиналу.

Новак је у дуелима са Цонгом и Раонићем показао да је максимално концентрисан и спреман за титулу на Ролан Гаросу. Обојицу је добио са максималних 3-0 у сетовима и сигурно ће бити фаворит и против Гулбиса.

Велику улогу на овом дуелу имаће Новаков ритерн, односно Гулбисов сервис. Летонац је сам рекао да његова игра највише зависи од сервиса, али сада ће против себе имати вероватно најбољег ритернера свих времена који ће већину сервиса враћати у поље.

Одмах након Ђоковића и Гулбиса, на Филип Шатрије ће Рафаел Надал и Енди Мари. Надал, иако сви говоре да је пао у форми, побеђује и подиже форму, а посебно импресиван је био у последња два сета против Ферера.

Са друге стране је Мари који је играо пет сетова са Монфисом и Колшрајбером, па је питање колико му је још снаге остало. А биће му потребно много против осмоструког шампиона у Паризу. Ново Рафоле финале је близу...

Коментари / 0

Оставите коментар