Најезда змија у Требињу

На подручју Требиња овог љета велика је најезда змија које долазе до кућа, а серума против отрова има довољно у Дому здравља Требиње, док га нема у апотекама нити у ветеринарским амбулантама.

Република Српска 05.06.2014 | 15:03
Најезда змија у Требињу

У Дому здравља Требиње истичу да имају довољне количине серума, али да ове године немају пријављених пацијената са уједом змије.

Доктор опште медицине у Дому здравља Биљана Суша савјетује да је веома битно да се у случају уједа змије одмах позове Служба хитне медицинске помоћи или се особа одвезе до прве амбуланте, те се препоручује мировање да се отров не би ширио.

Ветеринар ветеринарске станице "Дана" у Требињу Дана Милић упозорава да змија највише има у  камењару и да је највећи број уједа евидентиран код ситне стоке, најчешће код оваца и паса.

Она додаје да је и ранијих година било змија, али да су имали довољне количине серума, те додаје да има доста случајева да власници сами излијече своје животиње.

"Ветеринарске установе серум ове године не могу никако набавити", каже Милићева.

Она додаје да је ранијих година било увозника најчешће из Србије и Хрватске, али да тих увозника сада нема, те да против уједа за животиње користи замјену за серум.

У требињским апотекама кажу да је несташица серума против отрова змија и да не могу да га набаве.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

05.06.2014 15:42

Има ли људи несто позитивно код нас?

ОДГОВОРИТЕ