Асад побједио са 88% гласова

Башар ал-Асад однео је убедљиву победу на председничким изборима у Сирији са освојених 88,7 одсто гласова, саопштио председник парламента Мохамад ал Лахам.

Свијет 04.06.2014 | 22:02
Асад побједио са 88% гласова

Агенција Ројтерс је навела да је Асад освојио трећи председнички мандат упркос сукобима који трају већ три године.

У сукобима је погинуло 160.000 људи, а скоро три милиона је избегло и напустило своје домове.
Нешто раније, сиријски Уставни суд је објавио да је одзив бирача на председничким изборима био 73,4 одсто.

Портпарол суда је рекао да је укупно гласало 11,63 милиона Сиријаца, додајући да је право гласа имало 15,85 милиона гласача, пренела је агенција Ројтерс.

Гласање на сиријским председничким изборима завршено је у поноћ по локалном времену, а било је продужено за пет сати како би било омогућено да што више људи изађе на изборе.

Државна телевизија је приказала дуге редове људи који чекају да гласају на бирачким местима у подручјима под контролом државе, као и масе која маше заставама и портретима председника Асада.

Ово су практично први избори у земљи у последњих 50 година, на којим Асад има противкандидате - Махера Хаџара и Хасана ал Нурија.

Кад је Асад дошао на власт пре 14 година, на референдумском изјашњавању на којем није имао противкандидата освојио је 99 одсто гласова, извештавали су сиријски државни медији.

Седам година касније, победио је на сличан начин.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мирза

04.06.2014 20:24

Тако и треба све док јеАсад на власти бице и сирије .Тако су Амери и ЕУ савезници и нас муслимане у БиХ ист подрзавали па ево докле нас је Изедбеговиц магаре једно довукло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

05.06.2014 20:03

Е јесу нас и подрзали!?

ОДГОВОРИТЕ