Фазе санирања поплављеног објекта

Њемачки стручњак за санирање штете проузроковане поплавама, земљотресима и другим елементарним непогодама Рајнер Фолштад рекао је да процес санирања поплављеног објекта подразумијева неколико фаза и да га одређују многи фактори.

Република Српска 04.06.2014 | 10:33
Фазе санирања поплављеног објекта

У зависности од степена оштећења објекта, употријебљеног грађевинског материјала, те придржавања строгих мјера и упутстава, Фолштад је навео да употребом кондензационих исушивача процес сушења објекта минимално траје од два до три мјесеца, а када се приступа природном исушивању траје и до шест мјесеци.

Када се приступа природном исушивању помоћу природног струјања ваздуха кроз отворене прозоре и врата, навео је Фолштад, влажност ваздуха у просторији мора бити виша него спољна.

Према његовим ријечима, влажну просторију морамо загријати, најчешће се користи пећ на дрва, да влага изађе из зидова и задржи се у просторији.

Након тога, ако је напољу температура и влажност ваздуха нижа од температуре и влажности у објекту, врши се провјетравање.

Фолштад је препоручио да се током дана грије просторија, а ноћу отварају прозори и врата за провјетравање, док се за убрзавање циркулације влажног ваздуха могу користити различити вентилатори и друга приручна средства.

Када се влажност ваздуха напољу и у објекту изједначе, затварају се прозори односно врата и цијели поступак треба изнова понављати.

На основу досадашњег искуства на терену, упозорио је Фолштад, постоји оправдана забринутост да грађани усљед недовољних финансијских средстава неће придржавати свих мјера за санацију објекта.

"Грађани неће извршити неопходне припремне радње што претпоставља уклањање свих поплављених предмета, од кућанског отирача, ламината, намјештаја, електричних уређаја до натопљеног изолационог материјала, те зидног малтера захваћеног водом", изјавио је Фолштад, додавши да ће се поједини предмети након третирања поновно употребљавати.

Према његовим ријечима, у таквим околностима санирање објекта додатно се временски продужује, са већим материјалним издацима уз додатни ризик по здравље када је респираторни систем у питању, упозоривши да треба одстранити све материјале које пружају услове за ширење плијесни и гљивица.

Додатна мјера опреза претпоставља и одабир одговарајућег материјала за реконструкцију, јер, како је навео, најбољи материјали су они који пропуштају влагу да би преостала влага временом изашла из зидова.

Фолштад никако не препоручује употребу гипса за грађевински материјал.

Према његовим ријечима, приликом санације и избора материјала за реконструкцију и уређење објекта треба водити рачуна и о могућности поновног плављења.

Рајнер Фолштад, чије ће експертске услуге становници Добоја имати на располагању наредних мјесец дана, рекао је да је њемачка хуманитарна организација "Адра" обезбиједила граду 230 машина за исушивање влажних објеката страдалих током поплаве, преноси Срна.

Корисници за располагање машинама склапају уговор са њемачком "Адром" док ће домаћи техничари вршити надзор над радом.

Коментари / 0

Оставите коментар