Тешке посљедице подржавања америчке експанзије

Француска је постала најистуренији фактор нео-колонијалистичке политике у Европи, а посљедица тога је све већи број милитантних имиграната који долазе из кризних жаришта - наводе аналитички портали.

Свијет 02.06.2014 | 13:15
Тешке посљедице подржавања америчке експанзије

У Француској је све већи анимозитет према имигрантима који стижу из Сјеверне Африке, што је помогло Националном фронту Марине ле Пен да оствари најбоље изборне резултате, али мало ко пита - зашто сви ти људи долазе у Европу?

Ако се узме у обзир да долазе масовно из правца Либије, одговор се нуди сам по себи - Француска је била један од главних актера агресије на Либију 2011. и данашња појачана имиграција директан је резултат те агресивне политике.

Након Либије на ред долази Сирија - кључни фактор дестабилизације у овом случају је САД, али Француска је још једном главни савезник ове агресије.

Шта више, могло би се рећи како француска игра чак и негативнију улогу од САД. Америчке операције на Блиском истоку, у директном или индиректном рату, нису никаква новост, али Француска је та која даје САД кључни "легитимитет".

Париз даје Вашингтону "лажну завјесу", због које САД упорно помињу како је процес рушења власти у Дамаску нешто око чега се слаже "међународна заједница".

Када је прошле године, због наводне употребе хемијског оружја, амерички предсједник Барак Обама био спреман да покрене војни напад на Сирију, суочио се са неочекиваним одбијањем Лондона.

Али, Париз је остао крајње лојалан и у једном тренутку чак је агресивније заговарао тај напад од самог Вашингтона.

Што се тиче Сирије, европски лидери - сви актери тзв. самита "Пријатеља Сирије" - јако добро знају што се догађа у тој земљи.

Одрубљивање глава, набијање људи на колац на крстове, масакри цијелих насеља, канибализам... све су то ствари које се приписују припадницима тзв. сиријске опотзиције, односно борцима против Асада.

Европа је од самог почетка сукоба у Сирији знала кога заправо подржава војно, финанцијски, политички и на друге начине.

Не могу лидери Европе рећи "нисмо знали" или "медији нам нису рекли" - они не црпе инФормације из пропагандних медија, већ из властитих обавјештајних служби које су од почетка тврдиле како је Сирија постала магнет за највеће екстремисте и радикале цијелог свијета.

Са територија Европе бројни радикални исламисти и знатан број плаћеника, тзв. "пси рата", пошли су да се воре на страни опозиције.

Обавјештајне службе западаних земаља одмах су упозориле: ови људи ће отићи у Сирију, тамо ће постати још радикалнији (идеолошки) и обученији (војно), а ако којим случајем преживе - вратиће се у наше земље и правити хаос.

У Бриселу се прије десетак дана десио оружани напад код Јеврејског музеја при чему су убијена двојица израелских туриста и један Француз.

Европски страхови од прелијевања сиријског рата појачани су након што је откривено да је француски држављанин, ухапшен због повезаности са нападом на Јеврејски музеј, провео већину прошле године са џихадистима у Сирији - пише "Гардијан".

Он је ухапшен у Марсељу, а пиштољи који су код њега пронађени били су замотани у бијелу мараму на којој је био отиснут лого - "Исламска Држава Ирак и Левант".

Француски предсједник Франсоа Оланд одмах се похвалио како је "убица ухапшен чим је ступио на тло Француске".

Али, Оланд би требао да оодговоре на питање зашто млади Француски уопште одлазе у Сирију, јер одговорност за такав развој ситуације сноси и његова администрација - наводе аналитички портали.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

03.06.2014 15:07

Вијековима је Француска пљацкала Африку, е сад црнци долазе по своје засто је сад фрка.

ОДГОВОРИТЕ