Више људи убију пчеле, него змије

Више људи страда од уједа пчеле или од удара грома, него од уједа змије, каже Вук Иковић из Црногорског друштва еколога.

Занимљивости 01.06.2014 | 10:00
Више људи убију пчеле, него змије

"Из незнања се сматра да доста људи страда од змија отровница. Према евиденцији здравствених установа Црне Горе за педесетогодишњи период од 1945. до 1995. регистрована су четири смртна случаја услед уједа змија отровница.
Смрт је наступила због неадекватног лечења или погрешног понашања жртве по уједу. Смртни случајеви су најчешћи код старијих особа, особа лошег здравственог стања, а смрт може бити узрокована и због алергије на отров", додаје он у изјави за "Вијести".

Змије су животиње чија температура и активности зависе од температуре спољашње средине. Да би преживеле ниске температуре, оне спавају зимски сан, у различитим шупљинама у земљи.

Змије се из зимског сна буде са порастом спољашње температуре, па их већ током марта можемо срести на приморју, а нешто касније и у осталим подручјима Црне Горе.

После зимског сна змије се понекад појављују у подрумима, таванима и двориштима. Иковић каже да су у питању најчешће неотровне змије које још нису побегле од човека када им је заузео њихово природно станиште, наводе "Вијести".

И стручњаци у Србији недавно су апеловали да се змије не убијају јер су корисне после поплава – оне једу пацове и мишеве који шире заразу. Стручњаци су, такође, предложили да се змије од кућа и башта терају нафталином.

Коментари / 0

Оставите коментар