Здравство адекватно реаговало у поплавама


Свјетска здравствена организација /СЗО/импресионирана је правовременим и адекватним реаговањем здравствених власти у Републици Српској, као и пожртвованошћу здравствених радника приликом катастрофалних поплава, изјавила је шеф Канцеларије СЗО за животну средину и здравље у Бону Елизабет Пауновић.

 

Република Српска 30.05.2014 | 12:50
Здравство адекватно реаговало у поплавама


Пауновићева је истакла да је мисија СЗО од сриједе, 28. маја, у БиХ, те да је обезбиједила постројења за пречишћавање воде за пиће капацитета 200.000 литара дневно, као и непосредну помоћ у снабдијевању приоритетних лијекова неопходних у овој ситуацији, који ће задовољити потребе 20.000 људи у наредна три мјесеца.

Након састанка мисије СЗО са представницима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске у Бањалуци, Пауновићева је рекла новинарима да је 20 здравствених установа оштећено у поплавама, од којих се неке потпуно онеспособљене за рад.

"Непосредна опасност по здравље људи сада се огледа у отежаном снабдијевању исправном водом за пиће и чињеницом да се у многим подручијима излила и канализација, а ту су и лешеви угинулих животиња", наводи Пауновићева.

Према њеним ријечима, опасност од ширења заразних болести постоји, посебно оних које преносе инсекти или животиње, али ту је опасност и од помјерања тла и минских поља. Пауновићева истиче да посебно опрезни треба да буду родитељи мале дјеце која никако не би смјела да се играју стварима које су биле поплављене или на остацима талога преосталог од поплава.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Амела Лолић рекла је да у Републици Српској тренутно нема појава било каквих заразних болести које би биле посљедица поплава. "Најчешће заразне болести које се могу очекивати послије оваквих непогода су разни проливи, цријевне инфекције, које су углавном изазване неисправном водом, храном или прљавим рукама, затим грозница западног Нила, лептоспироза. За сада нисмо угрожени од ових болести", нагласила је Лолићева.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар