Поплаве: Највећа житница вапи за храном

Вода се наставља повлачити са поплављених подручја у БиХ, Вијеће министра БиХ  ће данас  разматрати актуелну ситуацију, а очекује се успостава линије за пријаву злоупотреба у расподјели донација.

Република Српска 30.05.2014 | 07:00
Поплаве: Највећа житница вапи за храном

Државни министри требали би у четвртак утврдити у којој су фази активности за припрему међународне донаторске конференције за помоћ БиХ.

Од министарстава се очекују процјене штета које ће бити основа за тражење међународне помоћи БиХ, а које ће се вјероватно мјерити десетинама милиона еура, јер је поплавама погођено преко 50 општина у цијелој држави.

Са поплављених подручја стижу добре вијести о томе да су водостаји ријека све нижи. Али, тамо гдје се вода повукла, сада су видљиве размјере катастрофе и очај људи је све већи.
 
Водостај је Саве на подучју Семберије три метра нижи него у вријеме врхунца поплава, када је износио око 11. метара.

Настављено је скупљање лешева животиња, смећа и кабастог отпада, те дезинфекција. Црпи се вода из објеката, али ће многи остати неупотребљиви.

Према познатим подацима, у Семберији, навјећој житници у БиХ, поплављено је око 33.500 хектара обрадивог земљишта и из овог подручја стижу апели да становништву понестаје хране.

Ситуација на шамачком подручју је и даље тешка. Координатор штаба за ванредне ситуације Милорад Кутлешић изјавио је да је Шамцу неопходна међународна помоћ, а ако тако не буде, ова општина највјероватније неће више никад изгледати онако каква је некада била.

У насељу Тишина, које је било потпуно поплављено, грађани су се почели враћати, али многе ће куће остати неусељиве, јавља РСЕ дописник Зоран Маткић. Становници су шокирани призорима које затичу.

"Јад и чемер, ваљда је ово моја кућа некад била", рекао нам је један од становника овог насеља.

Мало је грађана који су имовину осигурали од додатних ризика, у шта спадају и поплаве. Осигуравајуће куће наводе да је свега два посто становништва осигурало кућу, стан или аутомобил од поплава, а пољопривредника који су осигурали стоку и оранице готово да и нема.

Клизишта су након поплава и даље највећи проблем у многим подручјима, попут тузланске и бањалучке регије, у којој је почела и најезда комараца.
 
Помоћ људима на поплављеним подручјима наставља стизати из других подручја у БиХ која нису захваћена поплавама, као и од дијаспоре, те међународних организација.

Министарство сигурности БиХ у сљедећих седам дана успоставиће Етичку линију за пријаву злоупотреба у дистрибуцији хуманитарне помоћи која се доставља ради санирања посљедица изазваних поплавама у Босни и Херцеговини.

Сви који сумњају у злоупотребе, моћи ће то пријавити путем wеб странице Министарства сигурности БиХ.

Замјеник министра сигурности Младен Ћавар најавио је да ће свака пријава бити "адектватно истражена".

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

кира

29.05.2014 12:17

Отварање јединственог рачуна поплављене је погодило као и поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуманитарац

29.05.2014 16:46

У свакој нормалној држави постоји јединствен рачун за поплављене тј хуманитарну помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багзи

29.05.2014 18:49

Па заобидјите мало закон брате драги, дајте правнике, дајте струцњаке, формирајте фондације, закладе, удрузења и сл. Нормално у складу са законом али на нацин да паре долазе директно до погодјених, па ставрно вас је највисе подерало а сад они хоце да дијеле по принципу једна мени, једна теби, једна мени, једна њему па у круг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

29.05.2014 21:05

ЗАЛОСНИЈЕ ЈЕ ОД СВЕГА ОВОГА ДА ТЕГЕЛТИЈА И ОСТАЛА БАГРА УПРАВЉА ОВИМ ДОНАЦИЈАМА СТО ДОЛАЗЕ.

ОДГОВОРИТЕ