Бијељина: Несигурна епидемиолошка ситуација

У заплављеним подручјима Бијељине још има заостале угинуле стоке тако да је епидемиолошка ситуација и даље несигурна, а велики проблем представља и одводња заостале воде са већих површина, такозваних водених џепова.

Република Српска 29.05.2014 | 10:15
Бијељина: Несигурна епидемиолошка ситуација

Стање на подручју Бијељине се и даље нормализује, Дашнички насип је стабилан, водостај Саве има тренд опадања и јуче је опао за додатних десет центиметара саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

У току протеклог дана прикупљено је око 5,3 тоне угинуле стоке у Велином Селу, Броцу, Батковићу, Остојићеву и Балатуну.

Уклоњено је око 500 тона кабастог отпада на подручју од Бијељине према Дворовима, Трњацима, Балатуну и Броцу.

Извршена је дезинфекција 801 домаћинства у Дворовима, Даздареву, Тријешници, дијеловима Криве Баре, Велике Обарске и осталим дијеловима гдје су се стекли услови за дезинфекцију.

Припадници Оружаних снага БиХ вршили су дезинфекцију дворишта у Броцу, Међашима, спортске сале у Бијељини, као и околину Дома ученика.

У сарадњи са здравствено-санитарним инспекторима, те републичким здравственим инспектором, извршен је здравствено-технички и хигијенски надзор колективних центара.

Настављен је рад љекарских тимова на два пункта - испред школе у Броцу и у Трњацима код Дома, као и љекарских тимова у колективним центрима у којима је смјештено угрожено становништво.

Стручни консултант, којег је именовао републички Институт за јавно здравство за праћење епидемиолошке ситуације на поплављеним подручјима Бијељине, провео је надзор и констатовао да је бијељински Дом здравља предузео све мјере на спречавању епидемијске појаве заразних болести.

Извршено је испумпавање воде из поплављених подручја, објеката и улица на 21 локацији.

Водоснабдијевање је уредно и константно се прати режим рада пумпи, а монтирано је и девет славина - јавних чесми на хидрантима у Трњацима, Броцу, Батковићу и Остојићеву.

Извршен је попис 390 стамбених објеката у Мјесној заједници Јања и Љесковцу у које је ушла вода. До сада је укупно пописано 2.037 стамбених објеката у које ушла вода.

Јуче је стигао специјални тим за заштиту и спашавање из Љубљане са 58 људи и 21 возилом који је лоциран у Дворовима.

Овај тим посједује четири велике пумпе, 15 мањих пумпи, цистерне и намијењен је за црпање воде из поплављених подручја, чишћење канализације, црпање нафтних деривата, муља.

Коментари / 0

Оставите коментар