Пријети несташица намјештаја

На хиљаде грађана чији су домови страдали у поплавама прве дане и ноћи након адаптације могли би да проведу сједећи и спавајући на подовима, с обзиром на то да влада велика потражња за намјештајем, који је у појединим салонима већ резервисан.

Република Српска 29.05.2014 | 09:13
Пријети несташица намјештаја

Стручњаци из области прераде дрвета оцјењују како до несташице долази због тога што је велики дио производних капацитета поплављен, као и због оријентације произвођача према извозу и унапријед договореним пословима, али и поручују како Република Српска има капацитете да у релативно кратком року направи довољне количине потребног намјештаја.

Први проблем настаје већ при набавци сировине, гдје због оштећених путева камиони не могу у шуме, а што се даље одражава и на саме дрвопрерађиваче, те на самом крају производњу и продају.

У салону намјештаја "ГМП ентеријери", а који има своју производњу и чији су погони били поплављени, кажу како је потражња за намјештајем у посљедњих неколико дана повећана, а да још већу потражњу очекују када се станови исуше и буду адаптирани.

"Највише су тражени каучи, угаоне гарнитуре и француски лежајеви, којих засад имамо довољно па није потребно пуно чекати на испоруку", казали су нам у овом салону.

И у салону "Нове дрвне индустрије Врбас", а чија је производња због поплаве обустављена, кажу како су кревети тренутно најтраженији, али да их због свега што се десило нема на стању.

Бањалучанки Јелени С. из насеља Лазарево вода није ушла у новоизграђени стан који је купила прије неколико седмица, али сада има проблема са његовим опремањем.

"Изабрала сам намјештај у једном локалном салону, али су ми скренули пажњу да због ситуације која је настала у земљи и обима посла морам да чекам најмање мјесец дана", казала је она.

Како је примијетила, на 90 одсто изложеног намјештаја у том салону стоји ознака "резервисано" или "продато",што је јасан знак да је потражња велика.

Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира, сматра како је стање по питању захтијева за сировином такво да би намјештаја за тржиште РС требало да буде, али да значајан дио тог намјештаја извозе.

Пуне руке посла имају и занатлије, а прије свега столари и мајстори за тапацирање, који сваки дан примају све више позива.

"И прије поплава загарантованог посла сам имао до краја августа, а људи зову и питају свакодневно, што и није чудно с обзиром на то да им је сав најмјештај уништен", казао нам је Весељко Петрушић, столар из Лакташа.

Са друге стране, у Привредној комори РС новонасталу ситуацију у вези са поплавама виде као прилику да у дрвопрерађивачком сектору дође до нових радних мјеста.

"Неопходно је да се максимално ангажују домаћи капацитети, са чиме би се отворио простор да се у овом сектору запосли око 2.000 радника који би могли да прокрију све потребе за намјештајем произишле из поплава.

Такође и Србији ће бити потребне велике количине намјештаја, а они за то немају довољно капацитета, па је један од наших приједлога да се изврши размјена за бијелу технику која је нама уништена", казао је Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе РС. 




Коментари / 3

Оставите коментар
Name

x

29.05.2014 07:21

Ма неце нестати намјестаја како то тога бар има ако ниста друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мммм

29.05.2014 07:59

Надајми се да неће поскупити како се то десава.И 2010 намјестај је поскупио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

29.05.2014 08:06

Ево прилике да се опорави дрвна индустрија у БИХ, надати се је да ћемо куповати од домаћих произвођаћа намјештаја.

ОДГОВОРИТЕ