Након поплава: Заглављени у погрешној власти

Према прелиминарним подацима Министарства безбједности БиХ, 10.000 квадратних километара земље је погођено поплавама и клизиштима.

Босна и Херцеговина 29.05.2014 | 07:30
Након поплава: Заглављени у погрешној власти

Поплавама је погођено преко 50 општина у цијелој држави. Преко 42,5 хиљаде особа је евакуисано из кризних подручја, док их је више од 20.000 смјештено у колективне центре и касарне.

Иако је ријеч о прелиминарној процјени штете, економски аналитичари кажу да се она већ сада може мјерити у милијардама конвертибилних марака и да БиХ предстоји дуготрајан и тежак опоравак.

Опоравак општина погођених поплавама и клизиштима у БиХ, а према прелиминарним подацима више их је од 50, трајаће годинама.

У БиХ, која је и прије поплава била у дубокој економској кризи, санирање штета могло би да траје и више од 10 година.

Висину штета у овом тренутку не може нико да прецизира, но већ је сада извјесно, а према прелиминарним подацима које су саопштиле државне институције, да ће се она мјерити у милијардама конвертибилних марака.

Званични подаци, најављено је, биће саопштени средином наредног мјесеца, а о оним првим, прелиминарним говорио је предсједавајући Савјет министара БиХ Вјекослав Беванда:„Прелиминарне процјене говоре да је са својих огњишта помјерено више од 950.000 становника, девастирано више од 100.000 стамбених објеката и зграда, више од 230 школа и здравствених установа, о огромним штетама у пољопривредним газдинствима, индустријским објектима, прометној инфраструктури. Посебно изражен проблем представља огроман број клизишта.“

Према подацима Министарства безбједности БиХ, 10.000 квадратних километара земље је погођено поплавама и клизиштима. Преко 42,5 хиљаде особа је евакуисано из кризних подручја, док их је више од 20.000 смјештено у колективне центре и касарне.

Економски аналитичари кажу да се на основу ових података може говорити о милијардама марака штете.„Ако је друштвени производ БиХ око 25 милијарди, а да је сигурно 20 посто уништено овом елементарном непогодом, то значи да се то пење од три, четири до пет милијарди“, каже економски аналитичар Алекса Милојевић.

У Привредној комори БиХ кажу да су посљедице поплава огромне, но да се не може говорити о трајном губитку радних мјеста у реалном сектору и пољопривреди.

„Када је ријеч о пољопривреди, тренутно је можда губитак тих и таквих радних мјеста масовнији, међутим, ту је могуће, уколико земљиште није дугорочно страдало, да се та радна мјеста релативно брзо и обнове, у најгорем случају сљедеће сезоне, зависно која је култура у питању. У индустријским капацитетима је дефинитивно теже обновити радно мјесто уколико је нека фабрика у потпуности страдала јер су потребна углавном вишемилионска улагања у инфарструктуру и друго“, појашњава Игор Гавран из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Четрдесет посто територије РС поплављено

Са првим процјенама штета изашли су и у Влади РС. Наводе да је поплавама погођено 58 посто укупног становништва и 40 посто територије овог ентитета.

Уништено је најмање 60 посто сточног фонда, а многи објекти непоправљиво су страдали и мораће бити срушени.

„Оквирне процјене говоре да би то могло ићи до 15 посто бруто домаћег производа на годишњем нивоу, што је страшна цифра. То је размјера ратних разарања“, казао је предсједник Народне скупштине РС-а Игор Радојичић.

Економиста Алекса Милојевић каже да је ово страховит удар за економију у цијелој БиХ, која је ионако била на кољенима.

Он једино рјешење за бржи опоравак државе види у политичким промјенама:„Да дође до промјене власти и да се дође до власти која би била у стању да почне да запошљава и да богати овај народ. То би био најбољи начин санације ове штете. Иначе, ова власт није у стању да санира ову штету због тога што није у стању да прави развој. И ова ће власт само направити још већу штету на ову штету.“

Ову изјаву додатно потврђује и све оно што ових дана раде и говоре бх. политичари.

Тако је министар спољних послова Златко Лагумџија, умјесто да засуче рукаве и с осталим министрима ради на спрјечавању малверзација око хуманитарне помоћи која стиже у угрожена подручја, сликовито објаснио шта треба да се ради:„Како можемо позивати људе да нам помажу ако се стално шири, вјероватно с правом у великој мјери, нека врста климе да ће све што се скупи бити покрадено? Једино још што могу рећи, дабогда му поплава у спаваћој соби била ко марке узео.“

А државни су посланици информацију о штетама од поплава искористили да намире своја страначка препуцавања. Ко је и зашто крив, ко је шта радио а шта није, ни ријечи о ономе шта ће урадити.

„Ја долазим из поплављене општине у коју је делегат из СНСД-а Саша Кошарац дошао са једним камионом са камерама РТРС-а и рекао да је довезао тај камион за рашчишћавање терена. Кад су се камере РТРС-а угасиле, отишао је заједно са тим камионом“, рекла је Александра Пандуревић из СДС-а.

Прозвани из СНСД-а нису остали без одговора.

„Купите преко својих активиста ту помоћ у станове да би купили изборе конзервама. То ради СДС“, одговорио је Милорад Живковић

.На питање, када би све било идеално у БиХ, као што није, колико времена ће земљи требати да се опорави, одговара економиста Алекса Милојевић:„Постоје потенцијали, постоје могућности. Ми смо се заглавили у погрешној власти - и кад би се власт промијенила, кад би се промијенио начин  владања, ми бисмо за 10 година у БиХ поново били један сретан народ и могли бисмо да будемо сви запослени и три, четири пута богатији него што смо сада.”

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

БИЈЕЉИНА

29.05.2014 05:33

А Мициц Мицо за предсједника РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

алекси милојевићу

29.05.2014 05:37

Што мора та власт да буде СДС. Мора се промијенити свијест код људи Милојевићу, а то је готово немогуће у БиХ. Не видим разлику између СДС и СНСД, сви су неспособни, а на видику ништа оптимистичко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

29.05.2014 06:29

Мициц па таман пропадосмо у пакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

еу

29.05.2014 07:35

То вам је као да бирате измедју пролива и чврсте столице.Сви су имали прилику и видимо докле су нас дотјерали,али ми смо им то дозволили и то це мо исто и у октобру да направимо јер незнамо другачије од страха који нам годинама саде у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

29.05.2014 08:11

Ако Босић не буде кандидат за предсједника РС-а, остаде "диктатор" и његова странка на власти до следећег потопа!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

29.05.2014 08:25

А тек ако буде остао Доди... ма и овако и онако ови остали се пренемазу нема љеба од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

29.05.2014 08:28

Народ у Велином селу нема ста јести а Мицица боли курко битно је да се он нагемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срба

29.05.2014 08:35

Неспремност и неодлучност у кризним ситуацијама ова власт је показала довољно. Безобразлук и дрскост се мора казнити на следецим изборима. Овај потоп који је задесио РС мора да буде опомена црвеним да не могу зарађивати на народној муци,искориставати народ и купити поене за изборе. МОРАМО ПОТОПИТИ СНСД У ОКТОБРУ И КАЗНИТИ ГА ЗА СВЕ СТО ЈЕ УРАДИО НАПАЋЕНОМ НАРОДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

29.05.2014 08:42

Нема ту добрих политицара само лоси и гори од њих, код доброг домацина људи долазе сами. Тако би и код нас досле стране компаније да је у куци (дрзави) правих и постених домацина. Ста мислите да они овдје немају своје агенте који све помно прате....погледајте Вуцица и његов тим!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

29.05.2014 08:46

Милојевицу млого си паметан као да ти је Додик тата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

29.05.2014 09:59

Питао сам се,ста је горе за Балкан: Поплаве, земљотреси, клизиста или висепартијски систем? Мислим да це нам висепартијски систем ипак нанети висе стете него све природне катастрофе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош983

29.05.2014 10:59

И прије поплава смо били заглављени у погресној власти која нас је довела до пропасти. За градјане РС промјене су једини спас. Доста нам је висе диктатуре и униставања РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инуки

29.05.2014 11:49

""Поплаве су показале да БиХ не располаже државним структурама за дјеловање током природних катастрофа. Тако, напримјер, није било могуће прогласити стање катастрофе на подручју цијеле БиХ, јер је то спријечено у Предсједништву БиХ. Да се то десило, онда би и организација УН-а могла интервенисати са свим средствима и новцем којим располаже, те преузети и координацију акција. Овако се много тога одвијало хаотично, није постојао проток информација и нису постојале прецизне одлуке о дјеловању." Који ли је то цлан предсједниства био.... нисам против РС-а јер је то воља српског народа али мислим да требамо се договорит барем око овако битних тацака на нивоу дрзаве да нам свима буде боље. Поздрав од читаоца из Федерације

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маријана

29.05.2014 12:23

Недај Боже да Додик остане на власти, ни једна природна непогода не би нас уништила као ова власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

видовита Ванга

29.05.2014 13:12

И да вулкан проради усред Републике Српске неће је уништити, као што то може Миле Додик и његова клика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко33

29.05.2014 13:25

Ова власт је показала да је неспособна, и да нема снаге и воље да помогне насем народу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

29.05.2014 17:32

На жалост, власт имамо онакву какву смо изабрали на претходним изборима... али тјеши ме она народна, да једино будалу може змија да уједе двапут из исте рупе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакy

30.05.2014 05:58

Битно је да РЕПУБЛИКА СРПСКА стане на здраве ноге,за инат овом "посјетиоцима" са авазовог портала и онима који зеле братство и јединство..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

30.05.2014 06:19

Људи рецесија у свијету не само код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спаја

02.06.2014 11:33

Заглављени смо ево има 12 година, али октобар се близи, конацно цемо збацити резим и скинути њихове окове!

ОДГОВОРИТЕ