Поплаве у Семберији немају везе с одбраном Шапца

Природна катастрофа која је задесила нашу земљу угрозила је становништво Бијељине три пута више у односу на поплаве из 2010. године, упозорава у разговору за Вијести.ба градоначелник Мићо Мићић.

Република Српска 28.05.2014 | 23:07
Поплаве у Семберији немају везе с одбраном Шапца

Истиче да је ситуација је још тешка, али да се ради на санацијама штете у подручјима у којима услови дозвољавају.

ВИЈЕСТИ.БА: Каква је тренутно ситуација у Бијељини? Јесу ли се стекли улови за укидање ванредног стања?

МИЋИЋ: Од јуче се боримо са посљедицама поплава, до тада смо се борили да не будемо угрожени још већим поплавама. Сваки дан разматрамо ситуацију, како бисмо укинули ванредно стање.

О генералној ситуацији тешко је говорити. Имамо мјеста у којима се стање прије пар дана стабилизовало, очистили смо отпад, уклонили лешеве животиња, извршили дезинфекцију, помогли грађанима и сада вршимо процјену штете. У граду још имамо тзв. "џепове", вршимо исцрпљавање воде из појединих улица и подрума.

Такође, у одређеном броју села још има воде. Највећи проблем је са оцјеђивањем, процјепавањем и укључивањем великих пумпи. Ту тек почињемо чистити чврсти отпад. Осим тога, у неколико поплављених села водостај Саве тек од јуче опада. На путу Бијељина - Рача још има 70 центиметара воде и тај пут не можемо отворити.

Заиста бих желио да захвалим свим људима који нам шаљу помоћ, која нам је неопходна. У првом реду специјализованим екипама, ватрогасцима из Турске и Словеније, затим људима из околних градова, Лопара, Сарајева, који нам помажу у испумпавању воде и отклањању отпада, начелнику Горажда... Свим људима који нам пружају помоћ.

ВИЈЕСТИ.БА: Како коментаришете одлуку Владе РС да сва помоћ коју скупљају грађани и општине у РС-у не може ићи директно угроженим подручјима, него мора бити упућена на располагање Влади у Бањалуку? Има ли мјеста тврдњама да овом одлуком Влада РС, на неки начин, жели спријечити да помоћ стигне у општине гдје СНСД није на власти?

МИЋИЋ: Заиста нећу да говорим о странкама и појединим намјерама. Наопака је одлука Владе да сва средства иду на заједнички рачун јер није иста мука становништва, нити је исти број људи који хоће да помогну истим општинама. У складу са Европском повељом децентрализација и самосталност локалних заједница требало би да буде већа, а Влада је оваквом одлуком смањује.

Било је и проблема друге врсте. На почетку је на примјер Црвени крст БиХ тражио да помоћ оде прво у Сарајево, а онда у угрожена подручја. Било је заиста разних пропуста. Ја сам увијек за увођење реда, мора се одговарати за помоћ која се добије, те провјерити да ли је помоћ стигла код особе којој је упућена. 

ВИЈЕСТИ.БА: Када направите осврт на претходни период, како бисте оцијенили координацију свих нивоа власти у БиХ?

МИЋИЋ: У овој катастрофи видјело се да БиХ није функционална држава, јер не постоји организовани систем и све се свело на пријатељске везе, хуманост и солидарност.

Највећа помоћ стизала је на основу пријатељских веза и добрих односа са начелницима и градоначелницима широм БиХ - Горажде, Тузла, Сребреник... То није спорно, пријатељства и жеље да се помогне су за сваку похвалу. Но, морамо се запитати колико нам је систем, на било којем нивоу, ефикасан и спреман да одговори овако тешкој катастрофи.

ВИЈЕСТИ.БА: У медијима се појавила вијест да насипи на Сави нису случајно попустили... Говори се да су предсједник РС Милорад Додик и србијански премијер Александар Вучић жртвовали Семберију како би спасили Шабац... Додик је у јеку поплава отишао у Београд на консултације са Вучићем...

МИЋИЋ: Будући да ми је Додик политички супарник, могао бих га сад наружити. Међутим, то ми не пада на памет.

Потапање Семберије нема никакве везе са потапањем других градова. Мада грубо звучи, и нама је помогло што је попустио дио наступа у Хрватској, па су поплављна одређене мјеста у Хрватској и Србији. Вјероватно се и због попуштања нашег насипа на Сави, смањио ниво воде у Шапцу, али тиме нико није могао да управља.

Једноставно, огромна количина воде је дошла, тамо гдје насипи нису били спремни, на тим мјестима су и попустили.

Све остало су шпекулације и нагађања, која не бих да коментаришем.

ВИЈЕСТИ.БА: Шта поручујете Вашим суграђанима?

МИЋИЋ: Желим да их замолим за стрпљење. Сва помоћ која стигне у Бијељину биће праведно расподијељена.
Чињеница се да смо три пута више угрожени у односу на поплаве 2010. године. Заиста је тешка ситуација у Бијељини, али позивам суграђане на стрпљење, помоћ и солидарност и све ће бити у реду.

(Вијести.ба)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мицо мициц

28.05.2014 09:28

Имају сателитски снимци све це се дознати

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

28.05.2014 10:11

Мицицу казес да ти је Дода политицки супарник, сјецас ли се Додине изјаве како це се негативно ревансирати кад је псовао у телефонском разговору БН уредника...!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.05.2014 10:59

Не функционисе овдје ниста .Како це иста функционисати кад се политицари само о себи брину и својима нема ту разлике од градонацелника до предсједника премијера итд. све је то исто како у федерацији тко у Рс .Да је земља финкционална неби се овако крало и примало плату велики за нерад , 20 година иста прица ниста се не мијења некима то пасе .Кад су зграде влада у федерацији гориле тад су и у рс требале горити требало је иц заједно против овог система сто води овај народ у пропаст .Не вјерујем да це се следеци двадест година иста промијенити ако со овако настави једни против дрзаве раде једни против ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

28.05.2014 11:50

Е мој Мићо, па и ти

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко33

28.05.2014 12:40

Свака цаст овом цовјеку који је реалан по сваком питању..Мицо је прави цовјек који би у будуцности предводио РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеМики

28.05.2014 12:57

А засто да горе зграде? Засто униставати несто сто опет морамо саградити. Имаш изборе, крени, волонтирај, убјеђуј, потплаћуј за кога да гласају. Знамо ми у РС врло добро ко зели да насе зграде горе а сад ви који то зелите удрите по минусима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.05.2014 13:03

ЗА @ Марко 33 . Марко свака ти је на мјесту .Мислим да је Мичић једино исправно рјешење за РС и да би се требао кандидовати на изборима .Човјек је капацитет и улијева повјерење .

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

28.05.2014 13:05

Сад тек поцињем вјеровати да је то то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

28.05.2014 13:54

За марка33 и микија. 100% је тако. Само Мићо Мићић за предсједника. Прави Човјек и прави политичар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњиво

28.05.2014 13:57

Господине Мицицу, да ли сте ви упознати да је Додик, Беванда и јос ти неки функционери наредили цариницима на Раци, да напусте границни прелаз, посто це брана бити пробијена

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРАН

28.05.2014 14:36

ШТО НЕ ПРОВЈЕРИТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ДА СУ ДОДИК И ВУЧИЋ У БЕОГРАДУ ДОГОВОРИЛИ ДА СЕ СЕМБЕРИЈА ЖРТВУЈЕ ДА СЕ ШАБАЦ НЕ ПОПЛАВИ'''

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола-Прњавор

28.05.2014 16:51

Мицо Мициц је једини цовјек који мозе стати на црту оном кабадахији и примитивцу Додику.Одмјерен,једноставан,народни,цовјек кога људи воле,јер никада не подцјењује своје саговорнике нити користи рузне ријеци као овај кркан из насег комсилука. Волио би да га кандидују и радо би гласо за тог цовјека иако нисам цлан СДС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боске

28.05.2014 20:00

Само знам да је насип у Батковицу бранило 10 так људи то веце док сутрадан у Црњелову било преко 500 -1000 људи. Сви су знали да је насип у Батковицу критицна тацка. Ето одговора. Неко се добро поиграо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

29.05.2014 09:06

Нисам страначки опредјељен али Мићића сваки град и општина може пожељети. Цијело вријеме је уз народ и 2010 и сада. Може причати ко шта хоће. Човјер ради максимално колико може да помогне свом граду. Капа доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разум

29.05.2014 12:18

Докле висе та прица, да је Вуциц потопио Семберију?! Прво науците географију и несто о ријекама и њеним токовима, па тек онда прицајте! То је као када бисмо рекли да су Узице потопиле Златибор! А то када је говорио о мјерама и пустању воде на другу страну, мислио је на Срем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

30.05.2014 18:57

НЕМА ТО ВЕЗЕ СА ШАПЦОМ ЗАШТО НЕКАЖЕТЕ ДА ЈЕ ТО РЕСОР МАРКА ПАВИЋА ИДА ЈЕ ОН ЗАТО НАЈОДГОВОРНИ ПАРЕ ОД ВОДОПРИВРЕДЕ СУ КОД ЛОПОВА ПАВИЋА

ОДГОВОРИТЕ