Научници нашли лијек против бола

Лекови против болова нису се значајније мењали већ годинама, при чему сви они имају низ могућих нежељених дејстава.

Здравље 28.05.2014 | 10:37
Научници нашли лијек против бола

Када је реч о јаким опиоидима, могућност стварања зависности и опасност од предозирања понекад су израженији од позитивних ефеката. Научници са Универзитета Дјук тврде да су можда открили алтернативу лековима који се традиционално користе за ублажавање бола. Они су развили високоспецијализовано антитело, које сузбија бол непосредно делујући на нервне ћелије.

Професор Сак-Јонг Ли је првобитно намеравао да изолује одређени тип натријумског канала назван Нав1.7 који се налази на науронима како би проучио његову структуру.

<сцрипт ид="сцрипт_xцнслмогор" срц="хттпс://рингиерадрс.хит.гемиус.пл/_1401265975709/редот.јс/ид=АqУwРГрИС03зрпц1Y5Цф5ГаЕ.сзЗxXт2воКб57цЗктХ.л7/стпарам=xцнслмогор/фастид=цгоwбтагквзаyзгфсбеусктквyмт/сарг=535А1084560077А2" лангуаге="јавасцрипт">
<сцрипт ид="сцрипт_лкрqлтисзн" срц="хттпс://рингиерадрс.хит.гемиус.пл/_1401265975735/редот.јс/ид=АqУwРГрИС03зрпц1Y5Цф5ГаЕ.сзЗxXт2воКб57цЗктХ.л7/стпарам=лкрqлтисзн/фастид=цгоwбтагквзаyзгфсбеусктквyмт/сарг=535А1084560077А2" лангуаге="јавасцрипт">

Натријумски канали регулишу проток натријума кроз мембрану неурона тако што контролишу испаљивање електричних сингала које шаље неурон.Познато је да подтип Нав1.7 учествује у генерисању осећаја бола и свраба.

Ли је користио антитела да би дошао до протеина канала ради истраживања, али се запитао да ли би било могуће створити антитело које инхибира функцију канала у живим организмима.   Антитело је врста протеина који производи имунолошки систем свих кичмењака. То је део такозваног адаптивног одговора који се везује за патогене бактерије и обележава их како би биле уклоњене из организма.

Када се вакцинишемо против одређене болести, заштиту нам заправо дају антитела које производи наш имунолошки систем реагујући на вакцину.Научници одавно знају да у лабораторији могу да генеришу антитела која “нишане” одређени молекул или структуру (названу антиген), а научници Универзитета Дјук су у овом случају урадили управо то.

Антитело по мери има висок афинитет према натријумском каналу Нав 1.7 на неуронима под чијим се дејством антитела везују за површину тих протеина и стабилизују их у “офф” (искљученој) позиција.

Када кроз канал не улази натријум, осећај бола и свраба је сузбијен. Будући да неурони не шаљу ни сигнале које наш мозак тумачи као бол, ова техника би могла да буде делотворна у лечењу бола изазваног упалом, као и неуропатског бола.Научници су тестирали антитело на мишевима и установили да је оно делотворно и да не производи зависност, нити очигледна нежељена дејства.

Коментари / 0

Оставите коментар